Икономиката на Русия продължава да се развива неочаквано добре, независимо

...
Икономиката на Русия продължава да се развива неочаквано добре, независимо
Коментари Харесай

Има ли ефект от санкциите срещу Русия?

Икономиката на Русия продължава да се развива ненадейно добре, без значение от всички финансови наказания, наложени на Кремъл. Защо не се стигна до упования срив? Има ли въобще резултат от глобите? На тези въпроси дава отговор Паскал Зигелков публицист от АРД в уеб страницата Дойче веле.

Някои леви политици в Германия в последно време саркастично означават, че глобите против Русия са „ цялостен неуспех “, и че Западът в действителност водел „ икономическа война против Русия “. Повод за тези им изказвания бяха оповестените в края на месец юли стопански прогнози на Международния валутен фонд (МВФ) за 2023 и 2024 година. Според тях съветската стопанска система ще нарасне с 1,5% през тази година и с 1,3% през идната. В същото време МВФ предвижда спад от 0,3% за брутния вътрешен артикул на Германия през 2023 година, написа немската обществено-правна медия АРД и повдига въпрос за успеваемостта на глобите против Русия.
Преход към военна стопанска система
Професорът по стопанска система от университета в Бремен Михаел Рохлиц предизвестява, че данните на МВФ не трябва да се проучват, без да се обърне внимание на индикаторите от последната година. През 2022 година действителният Брутният вътрешен продукт на Русия се е свил с към 2,1%, а при започване на годината МВФ към момента предвиждаше растеж от към 3 на 100. “Това прави общ спад от към 5 %, който се дължи на глобите ”, споделя Рохлиц, представен от АРД.

И въпреки всичко това е доста по-малко от предстоящото. Важен фактор за това съгласно специалиста е, че съветската стопанска система е станала доста военно насочена. “Има огромен растеж на държавните разноски в бранша на защитата ”, показва Рохлиц. “Големите оръжейни фабрики работят нонстоп, с цел да поддържат хода на тази война, която изхабява безумно доста запаси. ”

Това демонстрират и данните на държавната статистика Росстат. Според тях най-голямо нарастване през юни е имало при производството на метал и на радарно съоръжение. Друг фактор за стопански напредък е строителната промишленост. “Инвестира се доста за ремонт на пътища и възобновяване на разрушени здания в окупираните от Русия територии ”, споделя Рохлиц. Според съветските медии на моменти даже се е стигало до дефицит на цимент, показва АРД.
Смесена картина в другите браншове
Според Рохлиц търговията на дребно също извлича изгоди от нападателната война на Русия. Както бойците, по този начин и служащите в оръжейните фабрики получават относително високи заплати. “Тези пари на собствен ред поддържат бранша на търговията на дребно в районите на заводите и военните дейности. ”

Според организация Ройтерс тази година Русия е удвоила разноските си за защита и те са към този момент една трета от общите държавни разноски. В Германия този дял е към 10 %. Рохлиц отбелязва още, че позитивното развиване на упоменатите браншове прикрива обстоятелството, че в доста други области глобите са довели до внезапен стопански спад. Производството на коли да вземем за пример е намаляло с повече от 50%, а на фармацевтични артикули – с над 40 %.
Неефективни ограничения против финансовия бранш
Василий Астров, старши икономист във Виенския институт за интернационалните стопански съпоставения (WIIW), въпреки всичко твърди, че глобите против финансовия бранш не са постигнали задачата си. “От една страна Русия бе доста добре готова за тях, а от друга, Руската централна банка реагира доста умело и в точния момент. По този метод финансовата суматоха беше предотвратена и процесите бяха сложени под надзор. ”

Изключването от системата за интернационалните финансови разплащания SWIFT не пристигна изненадващо за Русия, написа АРД. Тази мярка към този момент беше обсъждана през 2014 година след противозаконното анексиране на Крим. Като отговор на това Русия мина към осъществяване на по-малко търговски транзакции посредством щатския $, написа политологът Андреас Ньолке. Според него делът на съветските транзакции в щатски долари с Китай е понижен от към 90% през 2013 година до под 50% през 2020 година. А тези с Индия – от 95% до 20%.

През 2022 година Руската централна банка съумя да спре обезценяването на рублата, както и да стабилизира до известна степен обменния курс. “Мисля, че единственото, което съветското държавно управление не очакваше, беше замразяването на валутните запаси на страната ”, споделя Астров. По данни на Европейския съюз към 300 милиарда евро от активите на централната банка са блокирани в страните членки на Европейски Съюз и Г-7.
Други съпътстващи вреди
Русия съумя да размени най-малко част от внасяните от Запада артикули с китайски и да откри нови купувачи за суровините си, въпреки и при доста по-лоши условия. Така да вземем за пример съгласно Международната организация по енергетика (МАЕ) през март тази година Русия е изнасяла за други страни приблизително по 8,1 млн. барела нефт дневно. Това е най-голямото количество от април 2020 година насам, показва АРД. Въпреки това спадът в приходите е от към 43% по отношение на миналата година.

Смята се също и това, че от началото на войната няколкостотин хиляди квалифицирани експерти, доста от които от ИТ бранша, са напуснали страната. “Това е огромна загуба за Русия и сигурно ще се отрази на капацитета за стопански напредък през идващите години ”, предвижда Астров. Освен всичко друго поради глобите съветската стопанска система ще се развива доста по-зле, в сравнение с би могла. Особено наранена ще бъде междинната класа, счита икономистът. С дребни изключения делът на Русия в международния Брутният вътрешен продукт непрестанно понижава от 2008 година насам.

Очакванията, че глобите ще доведат до завършек на войната в кратковременен проект, бяха прекомерно пресилени още през цялото време, показват специалистите. “Санкциите безспорно оказват въздействие – те вредят на съветската стопанска система ”, изяснява Рохлиц, представен от АРД. “Но те не проработиха за основаване на някакъв проведен фронт против политиката на Путин в страната. ”
Източник: novinionline.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР