Икономиката на Румъния се очаква да изпревари стагниращите си съседи

...
Икономиката на Румъния се очаква да изпревари стагниращите си съседи
Коментари Харесай

Румъния тихо догонва по-богатите съседи, подпомогната от парите на ЕС

Икономиката на Румъния се чака да изпревари стагниращите си съседи тази година , подкрепена от финансирането от Европейския съюз, стабилността на валутата и задграничните вложения , движени частично от привличане от Русия и Украйна, пишат " Ройтерс " и " Раплер ".

Международният валутен фонд чака разширение от 3,1%, до момента в който даже прогнозата на Европейската комисия за напредък от 1,8% би го сложила много пред Полша - която се чака да пораства с 0,7% - и Унгария, бореща се със закъснение и стремглаво висока инфлация.

Това следва десетилетие, през което Румъния - от дълго време една от най-бедните страни в Европа и обременена с репутацията на корупционер - тихомълком изпревари своите сътрудници , с цел да се трансформира във втората по величина стопанска система в Източна Европа след Полша .

Според най-новите данни на Евростат, брутният вътрешен артикул ( Брутният вътрешен продукт ) на глава от популацията, изразен като покупателна дарба, е бил 74% от междинния за Европейски Съюз през 2021 година, което е нарастване с 21 процентни пункта от 2010 година насам.

Един средностатистически румънец би похарчил към 20 месечни чисти приходи, с цел да си купи нов автомобил, същото като аналог в обичайно по-богатата Унгария.

Трансформацията е реализирана макар историята на политическа неустойчивост в Румъния - последното рухване на държавното управление през 2021 година

Перспективите на Румъния се основават на нейното участие в Европейски Съюз и положителните връзки с Брюксел .

Докато Будапеща и Варшава се пазарят с блока за върховенството на закона, свързани с милиарди средства за възобновяване от пандемия, Румъния към този момент е изтеглила над 6 милиарда евро безплатни средства и евтини заеми.

Премиерът Николае Чука сподели, че държавното управление има за цел да употребява повече от 10 милиарда евро годишно, което се равнява на към 4% от Брутният вътрешен продукт, от към 90 милиарда евро финансиране от Европейски Съюз, налично за Букурещ до 2027 година

Известен прогрес в промените в правораздаването накара Европейската комисия да предложи през ноември премахването на специфичния механизъм за наблюдаване на правораздаването , който Румъния ползва от присъединението си към блока през 2007 година

" При изискване, че всички ограничения за битка с корупцията в проекта (фондове за възстановяване) се ползват вярно, Румъния може да стане образец за положително ръководство в района ", сподели неназован чиновник на Европейски Съюз.

S&P, която сходно на други рейтингови организации има най-ниския си капиталов рейтинг в Румъния в очакване на понижаване на фискалния недостиг, съобщи, че чака Букурещ да реализира прогрес в промените, контрактувани за обезпечаване на главните фондове за възобновяване.

Стабилността на валутата проливам е различен фактор, изключително спрямо унгарския форинт , който доближи голям брой рекордно ниски равнища предходната година. По-високите заплати оттатък границата към този момент накараха някои унгарци да стартират работа в индустриализирана западна Румъния .

" Това е напълно ново развиване и бих предизвестил всеки (в Унгария) да не отслабва в допълнение форинта или да не покачва минималната заплата ", сподели Шандор Бая, ръководещ шеф за Чехия, Унгария и Румъния в компания за персонал .

Скорошно изследване на " Ройтерс "  сред икономисти сподели, че форинта още веднъж се намали през 2023 година, като леята леко отслабна.

Золтан Дио, сценичен сценогра ф, който живее покрай втория по величина град в Унгария Дебрецен, работи оттатък границата от години. Той поддържа румънска банкова сметк а, за да се защищити от съмненията на форинта , който загуби 8% по отношение на леята предходната година.

" Ако получа предопределение в Унгария, тогава след доста пазарлъци мога да взема към две трети от това, което получавам в Румъния, без никакви въпроси ", сподели Дио.

Компании, преместващи се от Русия и Украйна в близки евтини индустриални центрове, отчасти помогнаха за увеличение на директните задгранични вложения до 9,39 милиарда евро през януари-октомври, най-голямата цифра за 10 месеца, откогато Румъния се причисли към Европейски Съюз.

Проучване на Ernst&Young от 2022 година сподели, че повече от половината от 101 задгранични компании възнамеряват да основат или разширят активността си в Румъния , най-вече във веригите за доставки и логистиката , което я подрежда на четвърто място в Европа по желание за вложение .

" Ние сме оптимисти, че вложенията ще се усилят през идващите години, насърчавани и от фондовете на Европейски Съюз ", сподели Алекс Милчев, началник на отдел " Данъци и право " в E&Y Румъния.

Въпреки че Румъния няма обединена Агенция за вложения , Министерството на дребните компании и предприемачеството разяснява пред " Ройтерс ", че следи пет вероятни плана за пренасяне от Русия, Беларус и Украйна на стойност към 705 милиона евро .

Сред тях финландската Nokian Tyres възнамерява да влага 650 милиона евро до 2024 година във фабрика в Орадеа в Северозападна Румъния, богат район, граничещ с бедните елементи на Унгария.

Остават спънки за стопанската система , в това число огромният недостиг по настоящата сметка на Румъния, застаряващото население и хроничната администрация , която осуетява развиването на инфраструктурата. Намаляването на фискалния недостиг може да се окаже мъчно преди изборите през 2024 година

А връзките с Европейски Съюз не постоянно са гладки : през декември австрийската съпротива против неразрешената имиграция остави Румъния отвън европейското Шенгенско пространство без граници. Букурещ споделя, че достъпът ще добави половин процентен пункт към годишния напредък.

Регионалните разлики са големи, като някои селски региони към момента са отвън електрическата мрежа , до момента в който в оживения Букурещ виталният стандарт надвишава този в някогашна Източна Германия .

Но това се трансформира, съгласно Мугур Изареску, шеф на централната банка на Румъния повече от три десетилетия.

" Бях в страната неотдавна: трафик от ризница до ризница от двете страни. Така че не е единствено в Букурещ ", сподели Исареску през ноември. " Всъщност не наподобява като криза или беднотия. "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР