Икономиката на Мауи се възстановяваше от пандемията. Горските пожари нанасят съкрушителен удар

...
Катастрофалните горски пожари в Мауи унищожиха домове, църкви, предприятия и
Коментари Харесай

Катастрофалните горски пожари в Мауи унищожиха домове, църкви, предприятия и ключови културни обекти на втория по големина остров на Хаваите. Най-малко 36 души са загинали.

Пожарите също заплашват да провалят икономиката на Мауи, точно когато се възстановяваше от пандемията.

Икономиката на Мауи зависи в голяма степен от туристите, посещаващи континенталните Съединени щати, Япония, Канада и други страни. Мауи е вторият най-посещаван хавайски остров след Оаху и 1,5 милиона души са посетили Мауи през първата половина на тази година, което е 6% увеличение спрямо същия период на миналата година, според Хавайските туристически власти.

Дим и пламъци се издигат в Лахайна, окръг Мауи, Хавай, САЩ, 8 август 2023 г. в това неподвижно изображение от видеоклип, получен от социалните медии. Jeff Melichar/TMX/чрез REUTERS ТОВА ИЗОБРАЖЕНИЕ Е ПРЕДОСТАВЕНО ОТ ТРЕТА СТРАНА. ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН КРЕДИТ. БЕЗ ПРЕПРОДАЖБИ. НЯМА АРХИВИ. Дим и пламъци се издигат в Лахайна, окръг Мауи, Хавай, САЩ, 8 август 2023 г. в това неподвижно изображение от видео, получено от социалните медии. Jeff Melichar/TMX/чрез REUTERS ТОВА ИЗОБРАЖЕНИЕ Е ПРЕДОСТАВЕНО ОТ ТРЕТА СТРАНА. ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН КРЕДИТ. БЕЗ ПРЕПРОДАЖБИ. БЕЗ АРХИВИ. Джеф Меличар/TMX/Ройтерс

Властите на Мауи помолиха туристите да напуснат острова и категорично не препоръчват несъществени пътувания до Мауи.

Може да отнеме месеци, за да се оцени напълно икономическото въздействие на горските пожари. Но туризмът е жизнената сила на икономиката на Мауи, около 80% от която се генерира от посетители, харчещи парите си на острова. Това означава, че 4 долара от всеки 5 долара, които островът генерира, идват пряко или непряко от туризма, според Съвета за икономическо развитие на Мауи.

Туризмът „докосва всеки аспект“ на Мауи и е „безспорно „икономическият двигател““ на острова, казва агенцията.

Индустрията представлява 75% от всички работни места в частния сектор в Мауи. Предприятията, ориентирани към туризма - настаняване и хранителни услуги, включително изкуство и развлечения - съставляват най-големия дял от тези работни места.

Мауи начислява едни от най-високите цени за хотели и курорти и заетост в Хавай. Местното правителство използва данъците върху тези хотели, за да реинвестира в подкрепа на индустрии, които зависят от туризма.

Опустошението от горските пожари може да има дълготрайно въздействие върху икономиката на Мауи, която току-що беше започнала да се възстановява след пандемията. Туризмът и разходите в Мауи бяха с тенденция над нивата си отпреди пандемията тази година и островът се превръщаше във все по-значима част от икономиката на Хавай.

Вице-губернаторът на Хаваите Силвия Люк нарече горските пожари на Мауи "безпрецедентни." Вице-губернаторът на Хавай Силвия Люк нарече горските пожари на Мауи „безпрецедентни“. Зеке Калуа/окръг Мауи

През 2019 г. 3,1 милиона души са посетили Мауи. Но тази цифра спадна до 793 000 в разгара на пандемията през 2020 г., според Съвета за икономическо развитие на Мауи.

Година по-късно 2,3 милиона души посещават Мауи. Миналата година броят им достигна 2,9 милиона.

Туристите също са харчили повече пари, когато са посещавали Мауи.

За първата половина на 2023 г. общите разходи на посетителите са били 3,5 милиарда долара, скок от 25% спрямо същия период на миналата година и 33% увеличение от 2019 г.

Но пътуването през следващите седмици до Мауи ще спре. Туристическият орган на Хаваите призовава онези, които планират да дойдат в Мауи през следващите седмици, да пренасрочат плановете си за пътуване.

А някои хотели, като вековния Best Western Pioneer Inn в Лахайна, изгоряха.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР