Икономиката на инвестирането в облигации, а и в повечето финансови

...
Икономиката на инвестирането в облигации, а и в повечето финансови
Коментари Харесай

Рей Далио: САЩ могат да се превърнат в негостоприемно за капиталистите

Икономиката на вложението в облигации, а и в множеството финансови активи, стана нещо неуместно. Това написа в обява в LinkedIn Рей Далио, вложител и създател на най-големият хедж фонд в света - Bridgewater Associates, представен от Блумбърг.

Далио е прочут със своята злост във връзка с държането на пари в брой на фона на възходящото отпечатване и инфлация. Днес обаче милиардерът показва мнението, че облигациите, а и всеки различен актив, деноминиран в щатски $, могат да бъдат неприятен залог.

„ Вместо да получавате възвращаемост, която е по-ниска от инфлацията, за какво да не купувате каквито и да е било неща, които са равни на инфлацията или над нея? “, разяснява той.

Дали счита, че в този момент е положително време да се вземат пари на заем, с които да се купуват не-дългови капиталови активи с висока възвращаемост, защото новата парадигма на пазарите може да бъде характеризирана от „ шокиращи “ нараствания на налозите и забрани за придвижването на капитал.

На фона на възходящия държавен дълг и „ класическата балонна динамичност “ измежду голям брой разнообразни класове активи Далио предлага „ добре диверсифициран “ портфейл от не-дългови и не деноминирани в долари активи.

„ Вярвам, че активите в развитите страни с аварийна валута ще се показват по-лошо спрямо азиатските (включително китайските) разрастващи се пазари “, сподели той, като добави, че притежанията на китайски облигации от интернационалните вложители нарастват бързо.

„ Също по този начин имам вяра, че парите в брой ще не престават да бъдат отпадък (т.е да имат възвращаемост, която е доста по-ниска от инфлацията). Съветът ми е да вземате пазари на заем, вместо да ги държите като актив и да купувате не-дългови капиталови активи, които имат по-голяма възвращаемост. “, отбелязва още веднъж той.

По думите му в пазарите и стопанската система има инжектирани толкоз доста пари, че сега пазарите са като
казино, в което хората си играят с измислени суми.

„ Ако историята и логиката могат да ни бъдат ориентир, когато хората, които дефинират политиката, не разполагат с задоволително пари, те усилват налозите. Те не харесат финансовите придвижвания отвън дълговите активи към други активи за предпазване на благосъстоянието, както и на други данъчни територии. Това значи, че те биха могли да наложат забрани за придвижването на капитал към други активи (злато, биткойн и тн.) и други местоположения. Тези данъчни промени могат да бъдат по-шокиращи от предстоящото “, разяснява Далио.

„ Съединените щати може да стартират да се възприемат като място, което е негостоприемно за капитализма и капиталистите “, добави той.

Далио поучава да бъдат следени дейностите на централните банки – дали те усилват покупките си на облигации, когато дълготрайните лихвени проценти порастват и когато пазарите са мощни, тъй като това би значи, че те имат проблем с търсенето и предлагането.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР