Икономиката на Франция се сви по-малко от очакваното през последното

...
Икономиката на Франция се сви по-малко от очакваното през последното
Коментари Харесай

По-малко от очакваното свиване на френската икономика в края на 2020 г.

Икономиката на Франция се сви по-малко от предстоящото през последното тримесечие на 2020 година, защото въведените противоепидемични ограничения не бяха толкоз тежки, колкото по време на първия локдаун поради COVID-19 напролет на предходната година, съобщи БНР.

Брутният вътрешен артикул на втората по мощ стопанска система в еврозоната се намали през четвъртото тримесечие на миналата година с 1,3% по отношение на третото тримесечие, когато набъбна мощно с 18,5%, до момента в който упованията на финансовите пазари бяха за много по-сериозен спад с 4 на 100.

Това демонстрира експресната оценка на френската национална статистика INSEE, показана в петък. Спрямо година по-рано Брутният вътрешен продукт на Франция се намали през последното тримесечие с 5,0% при упования за по-силен спад със 7,6% и след намаляване с 3,9% през третото тримесечие на 2020 година

За цялата минала „ пандемична “ година френският Брутният вътрешен продукт се сви внезапно с 8,3% след покачване с 1,5% през 2019 година Бюджетната прогноза на френското държавното управление обаче беше за още по-дълбока криза от 11 на 100.

По-рано този месец Международният валутен фонд предвижда, че френската стопанска система ще нарасне с 5,5% през 2021 година и с 4,1% през 2022 година

Заради прелюдия втори локдаун в страната от края на есента и началото на зимата, разноските на семействата спаднаха през четвъртото тримесечие с цели 5,4% по отношение на предходните три месеца, до момента в който държавните разноски се свиха с 0,4 на 100.

През четвъртото тримесечие потреблението на семейства на артикули е намаляло с 3,1% след спад с 4,2% през третото тримесечие.

Междувременно бруто образуването на главен капитал във Франция се усили с 2,4%, износът скочи с 4,8%, а вносът набъбна с 1,3 на 100. Външната търговия оказа позитивен принос с 0,9 пункта към Брутният вътрешен продукт. Промяната на бизнес запасите пък способства с 0,4 пункта към френския БВП.

Френската статистика показа и последни данни за разноските на семействата през последния месец на предходната година, като те набъбнаха през декември с цели 23% по отношение на ноември, когато потреблението се сви с 18% вследствие на наложния тогава втори Covid локдаун във Франция. Скокът се дължеше на известно разхлабване на противоепидемичните ограничаващи ограничения към коледните и новогодишните празници.

Потреблението на промишлени артикули се увеличи през декември с 9,8%, а потреблението на храна набъбна с 0,7%, до момента в който разноските за сила се свиха с 5,1 на 100.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР