Икономиката на Франция се очаква да се забави до стойности

...
Икономиката на Франция се очаква да се забави до стойности
Коментари Харесай

Икономиката на Франция ще се забави заради протестите



Икономиката на Франция се чака да се забави до стойности близи до застой в последното тримесечие, защото вълните от антиправителствени митинги удариха бизнес интензивността, пресметна централната банка в понеделник, понижавайки вероятностите си, оповестява Reuters.

Централната банка предвижда, че втората по величина стопанска система в еврозоната ще доближи растеж от единствено 0,2% през сегашното тримесечие по отношение на предходното, което е спад от 0,4% от последните прогнози и темпа през третото тримесечие.

Ръководителите, интервюирани за месечния знак на централната банка на бизнес климата, декларират, че митингите, които засегнаха веригите за доставки и продажбите на дребно, бяхаса се отразили отрицателно на икономическата интензивност като цяло през ноември.

Индикаторът за бизнес климата за индустриалния бранш се намали до четиримесечно дъно от 101 пункта през ноември от 102 пункта през октомври, като фирмите в автомобилната и хранително-вкусовата индустрия са най-засегнати от митингите.

Производственият потенциал при индустрията падна до най-ниската точка от май, а производството, доставките и наеманетона нов личен състав са в застой, сочи изследването.

Междувременно индикаторът за бранша на услугите беше постоянен на 102 пункта, макар че компаниите обявиха, че общото търсене е на най-ниски равнища от август 2016 година с ресторантьорския, автомобилилостроителния и транспортния бранш, отчитащи изключително слаби резултати.

Секторът на търговията на дребно е в колапс, откакто протестиращите окупираха централните улици на Париж в основни дни преди празниците. Френската федерация за продажби на дребно прави оценка, че секторът е изгубил към 1 милиард евро доходи.

Протестите на " жълтите жилетки ", бяха резултат от плануваните нараствания на налога върху горивата, (сега анулирани от правителството), а протестиращите декларират, че покачванията щяха да са още едно допълнение към високите разноските за живот в миг на слаб напредък на заплатите.

Протестното придвижване нанесе вреди, невиждани от студентските протести през 1968 година

Преди митингите икономистите чакаха растежът на френската стопанска система да се увеличи през втората половина на годината, поради намаляването на някои налози, чиито резултат се трябваше да се усети и да увеличи покупателната дарба и потреблението.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР