Икономиката на еврозоната все още се крепи на две патерици

...
Икономиката на еврозоната все още се крепи на две патерици
Коментари Харесай

Лагард: Икономиката на еврозоната все още се крепи на две патерици

Икономиката на еврозоната към момента се крепи на " две патерици " - паричните и фискалните тласъци, като те не могат да бъдат отстранени, до момента в който не се възвърне изцяло, съобщи в сряда ръководителят на Европейската централна банка Кристин Лагард по време на дискусионния конгрес Reuters Newsmaker.

" Помислете за пациент, който е излязъл от дълбока рецесия, само че към момента е на две патерици “, сподели Лагард. " Не желаете да премахнете нито една от двете патерици - нито фискалната, нито паричната, до момента в който пациентът в действителност не може да върви добре, а това значи да подкрепите добре възобновяване ".

Кристин Лагард добави, че ЕЦБ ще резервира удобни финансови условия за устойчиво икономическо възобновяване.

Тя уточни, че подкрепящите фискални и парични политики към момента са извънредно нужни на стопанската система, защото светът продължава да се бори с пандемичната рецесия и някои страни, като да вземем за пример тези в Европа, претърпяват трета вълна на Covid инфекции.

Днешният звук на Кристи Лагард наподобява по-предпазлив, в сравнение с след съвещанието на ЕЦБ през март.

" Все още сме затрупани от неустановеност ", уточни Лагард, цитирайки подозренията измежду здравните управляващи по отношение на имунизациите против Covid-19 на AstraZeneca и на Johnson & Johnson.

Пакетът тласъци на Съединени американски щати за над 2 трлн. $ ще увеличи Брутният вътрешен продукт и на еврозоната.

В същото време шефът на ЕЦБ съобщи, че американският подтикващ пакет на стойност 2,25 трлн. $, е оказал огромно въздействие върху Европа и може да добави 0,3% към Брутният вътрешен продукт на еврозоната до 2023 година, до момента в който инфлацията може да се усили в допълнение с 0,15%.

Според Лагард, на страните, които най-вече разчитат на транспортната и туристическата промишленост, ще лишават повече време за възобновяване от рецесията. Тя също по този начин планува в бъдеще да има още банкрути вследствие на коронавирусната пандемия.

Тя също по този начин уточни, че в еврозоната има ясно търсене за цифрова валута. Преминаването на потребителите към цифрови принадлежности повдига въпросите за киберсигурността, само че цифровите валути не могат да бъдат анонимни, като обичайните банкноти, заради актуалните закани, счита шефът на ЕЦБ.

На въпрос за криптовалутите, Лагард сподели, че регулирането на това, което е по-добре да бъде наречено криптоактиви, няма да идва от централните банки, а по-скоро от финансовите министерства и държавните органи. Тя даде образец с Регламента на Европейската комисия за пазарите на криптоактиви (MiCA), който построява законодателната рамка за криптовалутите.

Що се отнася до бъдещите вероятности, Кристин Лагард сподели, че растежът на " платежната инфраструктура " и възходът на нови участници на финансовите пазари съставляват по-голям риск от излагането на кибер офанзиви, против които световната общественост занапред ще се научи по какъв начин да се пази.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР