Икономиката на еврозоната вероятно ще се свие през настоящото, трето

...
Икономиката на еврозоната вероятно ще се свие през настоящото, трето
Коментари Харесай

Прогнозират свиване на икономиката на еврозоната през третото тримесечие на 2023 г.

Икономиката на еврозоната евентуално ще се свие през актуалното, трето тримесечие на годината и няма да се върне към напредък скоро, макар че спадът на бизнес интензивността леко понижава през септември. Това заяви Ройтерс, базирайки се на най-новите компилирани от „ S&P Global ” данни от изследване на Hamburg Commercial Bank, предава Нова.

Композитният Индекс на мениджърите по доставките - PMI, се увеличи до 47,1 пункта през септември по отношение на 46,7 пункта, регистрирани през август. Равнището на показателя през август доближи 33-месечен най-малко. Така през сегашния месец PMI надмина упованията на анализаторите, интервюирани от Ройтерс, за спад до 46,5 пункта. Все отново той остана под границата от 50 пункта, разделяща растежа на икономическата интензивност от свиването ѝ.

„ Данните за PMI в бранша на услугите в еврозоната рисуват мрачна картина ", сподели Сайръс де ла Рубия, основен икономист в Hamburg Commercial Bank. Според него стопанската система на еврозоната ще се свие с 0,4 на 100 през актуалното тримесечие.

„ Основните проблеми не престават да идват от производството, където обстановката с поръчките се утежни в допълнение ", изясни той.

Спадът на бизнес интензивността през септември идва, макар че компаниите са нараснали минимално цените си. Съставният показател на цените на продукцията спадна от 53,3 пункта през август до 52,2 пункта през септември, което е най-ниското му равнище от началото на 2021 година За същия интервал показателят на PMI в бранша на услугите в еврозоната се увеличи до 48,4 пункта по отношение на 47,9 пункта, регистрирани предишния месец.

Тъй като по-високите разноски по заеми изяждат разполагаемия приход на задлъжнелите консуматори, те понижават разноските си. Индексът, отчитащ новосъздадените бизнеси в бранша на услугите, падна до 46,4 пункта, най-малко от февруари 2021 година PMI в индустрията също бе леко надолу – до 43,4 пункта през септември от 43,5 пункта през август, като остава закотвен под границата от 50 пункта от средата на 2022 година Индексът на насъбраните поръчки към фабриките също спадна от 39,8 пункта до 38,1 пункта, което съставлява най-ниското му равнище от май 2020 г.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР