Икономиката на еврозоната се влоши през октомври, тъй като високата

...
Икономиката на еврозоната се влоши през октомври, тъй като високата
Коментари Харесай

Европа върви стремително към рецесия

Икономиката на еврозоната се утежни през октомври, защото високата инфлация и страховете от засилваща се енергийна рецесия въздействат на потребителското търсене и прибавят причини, че валутният съюз ще изпадне в криза през зимата, заяви Ройтерс.

Производствената интензивност в еврозоната през октомври се е свила с най-бързия си ритъм от края на 2020 година. Месец по-рано немските промишлени поръчки регистрираха понижение с повече от предстоящото, защото търсенето на експортни артикули потъна, проправяйки пътя към рецесията пред най-голямата стопанска система в Европа. 

Окончателните данни за еврозоната, на показателя на мениджърите по доставките РMI, на рейтингова организация S&P Global, демонстрираха спад до 23-месечен най-малко от 47,3 през октомври по отношение на маркираните 48,1 през септември. Прогнозите бяха за малко по-слабо показване, като показателят се очакваше да доближи 47,1, по 100 степенната канара, при която стойностите под 50 демонстрират стесняване на интензивността на мениджърите. 

" Окончателните данни за показателя PMI в еврозоната за октомври рисуват ясна картина на спадаща интензивност и стремглаво висока инфлация ", сподели Джак Алън-Рейнолдс от консултантска компания Capital Economics.

По думите му " макар че към момента знакът не се е свил с 0,5 на 100, което чакаме да се случи през четвъртото тримесечие (спрямо третото тримесечие), новите поръчки и показателят на мениджърите по доставките допускат, че по-лошото следва ".

Във Франция, втората по величина стопанска система в Евросъюза, по-ранни данни демонстрираха, че промишленото произвеждане е намаляло през септември, макар че нейният показател РMI демонстрира, че растежът на бранша на услугите се е забавил по-малко от в началото плануваното през октомври. 

Активността в бранша на услугите в Испания се е свила за втори следващ месец през октомври, подтисната от високата инфлация, регистрира показателят на мениджърите по доставките.

Инфлация надалеч над задачата

Инфлацията в 19-те страни, употребяващи еврото като национална валута, е повишена повече от предстоящото през октомври, достигайки 10,7 на 100, което е повече от пет пъти над целевите нива на Европейската централна банка. ЕЦБ евентуално ще продължи с още покачвания на лихвените проценти, което ще усили тежестта за задлъжнелите семейства и компании.

ЕЦБ бе последната от огромните централни банки, която стартира да покачва главната си рента - чак през юли. До края на годината лихвите по депозитите и лихвата по интервенциите по рефинансиране се предвижда да доближат надлежно 2 и 2,5 на 100. На последното си съвещание на 27 октомври, банката подвигна лихвения % по депозитите до 1,5 на 100, а лихвата по интервенциите по рефинансиране до 2 на 100.

Високите оперативни разноски в еврозоната, дължащи се на разноските за сила, заплати и превоз, накараха фирмите в бранша на услугите още веднъж внезапно да покачат цените си.

Индексът на цените на услугите им бе на ниво от 62,7, петата най-висока стойност в 24-годишната история на изследването за еврозоната. 

Както разноските за производителите, по този начин и изходящите цени (себестойността) на продуктите им остават извънредно високи, съгласно Алън-Рейнолдс. " Резултатът е, че Европа наподобява е изправена пред мъчителна зима на слаба интензивност и мощна инфлация ", добави той./БТА
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР