Икономиката на еврозоната не показва признаци на стагнация въпреки вече

...
Икономиката на еврозоната не показва признаци на стагнация въпреки вече
Коментари Харесай

Шефката на ЕЦБ – оптимист за икономиката на Европа


Икономиката на еврозоната не демонстрира признаци на застоялост макар към този момент забележимите резултати от войната в Украйна за Стария континент, съобщи президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ), представена от Българска телеграфна агенция.

" Предвид към този момент почналото възобновяване на стопанската система, не се вижда застоялост нито за 2022, нито за 2023, нито за 2024 година ", продължи шефката на ЕЦБ в отговор на въпрос за опасенията от " стагфлация " (липса на напредък и висока инфлация - бел. р.).

При неприятен сюжет, в случай че войната се проточи и има тежки отблясъци върху снабдяването с сила да вземем за пример, растежът ще спадне до 2,3 на 100 тази година и през 2023 година, а през 2024 година - до 1,9 на 100, предвижда ЕЦБ.

Повишаването на цените на суровините и евентуалните огромни нарушавания на веригите за доставки поради съветската инвазия в Украйна пораждат опасения от международно закъснение на стопанската система в миг, когато всички излизат от две години пандемия.

Еврозоната може да изгуби 1,4 пункта от растежа си за една година поради войната в Украйна, предвижда предходната седмица Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР).

ЕЦБ от своя страна преразгледа по-рано през март към намаляване прогнозата си за растежа на еврозоната до 2,7 на 100 за тази зима.

Що се отнася до инфлацията, франкфуртската институция чака 5,1 на 100 тази година, като темпът може да скочи до 7,1 на 100 при тежък сюжет на спора. Показателят обаче ще спадне до 2,7 на 100 през 2023 година и 1,9 на 100 през 2024 година, предвижда ЕЦБ.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР