Икономиката на България започва да прегрява, а в Бюджет 2018

...
Икономиката на България започва да прегрява, а в Бюджет 2018
Коментари Харесай

Петър Чобанов: Икономиката ни започва да прегрява

Икономиката на България стартира да прегрява , а в Бюджет 2018 липсват ограничения, които да предотвратят този развой. Това съобщи в ефира на bTV някогашният финансов министър от кабинета на Пламен Орешарски Петър Чобанов.

За да бъде подсилен един бюджет, би трябвало да има причина, някакви качества, каквито тази година още веднъж липсват, не се виждат промени, добави той, представен и от Investor.bg.

„ От данните на Министерство на финансите се вижда, че стопанската система ни ще прегрее . Казано на стопански език това значи, че потреблението и търсенето стартира да изпреварва това, което произвеждаме. В бюджета можем да открием доста ограничения, които в допълнение ускоряват търсенето, те са по линия на приходите, само че мъчно можем да открием ограничения, които подкрепят производството и предлагането. Именно те водят и до евентуален напредък ", изясни Чобанов.

Според него пплан-сметката за 2018 година е откъсната от макроикономическото развититие на страната ни, каквато е била обстановката и предходната година, когато планът е подсилен със остарели цифри.

Чобанов посочи, че предходната година е ставало дума не за комплициране , а за позоваване на числата от националната статистика, показващи разнообразни данни. „ Ефектът е, че бюджетът се извърши доста елементарно. Създава се усещане, че става дума за оптична машинация “, разяснява той.

" Това е една от аргументите да не го подкрепим ", посочи той и добави, " че самата структура на властта сега допуска този бюджет да не получи гласовете на Движение за права и свободи в пленарна зала. Тази коалиция мъчно може да създаде добра вест ", разяснява Чобанов.

Според него в бюджета за 2018 година има разминаване във връзка с недостига по двете разнообразни методологии – националната и европейската, което изисква в допълнение пояснение от Министерство на финансите, тъй като по европейската методология бюджетът е приключил уравновесено, а по националната е имало остатък.

Чобанов предвижда, че над 1 милиарда лева от еврофондовете ще останат неусвоени.

„ Отново липсва асимилиране на финансовите разноски, което обаче не е виновност на Министерството на финансите, а на обособените отраслови министерства “, добави той.

По думите на някогашния финансов министър обстановката на пазара на труда сега основава напън за повишение на заплатите заради неналичието на задоволително искащи да работят. По отношение увеличението на приходите обаче бюджетът ще подкрепи единствено избрани групи, които явно са „ таргет “ на ръководещите.
тагове стопанска система бюджет петър чобанов
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР