Икономиката на България ще нарасне през 2018-а и 2019-а година

...
Икономиката на България ще нарасне през 2018-а и 2019-а година
Коментари Харесай

Министерството на финансите намали прогнозите си за растежа на българската икономика през тази и следващата година



Икономиката на България ще нарасне през 2018-а и 2019-а година с по-слаби от до момента предстоящите темпове вследствие на по-сдържаната икономическа агресия в границите на Европейския съюз, се показва в " Есенната макроикономическа прогноза " на Министерството на финансите. Въпреки предстоящото по-бавно повишаване на Брутният вътрешен продукт на Европейски Съюз в средносрочен небосвод обаче, факторите, подкрепящи устойчивото развиване, се резервират.

През първата половина на актуалната година Брутният вътрешен продукт на България набъбна с 3,4% в действително изражение, при предстоящ годишен растеж от 3,9%, заложен в " Пролетната прогноза " на финансовото министерство. Въпреки удобното развиване при потреблението и вложенията, низходящата динамичност при износа докара до по-нисък напредък на Брутният вътрешен продукт и до инспектиране на упованията за представянето на българската стопанска система през 2018-а година. 

Според есенните прогнози, министерството към този момент залага на стопански напредък от 3,6% през 2018-а година по отношение на пролетната прогноза на министерството за ускорение на икономическия напредък през тази година до 3,9%. За 2019-а година се чака покачване на Брутният вътрешен продукт с 3,7% вместо с 3,8%, като икономическата агресия следващата година ще бъде подкрепена от по-силните обществени вложения и обществено ползване.

Министерството на финансите предвижда, че крайното ползване ще нарасне с 4,8% през тази година, а растежът на вложенията в главен капитал ще доближи 8,9 на 100. За 2019-а година се чака растежът на общите вложения в главен капитал да доближи 9,5%, като в това време частното ползване ще ресурси своя относително висок ритъм на напредък, само че спрямо миналата година темпът леко ще се забави заради по-ограничено повишаване на заетостта.

Износът следващата година ще се увеличи с 2,8% след очертаващото се по-слабо показване през 2018-а година подбудено от влошената икономическа интензивност в Турция, която е измежду главните търговски сътрудници на България, наред с някои краткотрайни ограничаващи фактори в търговията с други страни отвън Европейски Съюз.

Според есенния отчет на финансовото министерство, за цялата 2018-а година растежът на заетостта се чака да възлезе на 0,6%, подсилен от увеличеното търсене на труд в услугите и промишлеността. Нивото на безработица ще се намали до 5,4% и за първи път ще бъде по-ниско от историческия си най-малко през 2008-а година. Високите равнища на търсене на труд се чака да продължат да бъдат съпроводени с ограничавания от страна на предлагането. Това обуславя и предстоящото закъснение в динамичността на заетостта в средносрочен небосвод. Компенсацията на един нает ще се увеличи до 8,4% през 2019-а година. Заедно със заложените нараствания на заплатите в бранш обучение, както и повишаването на минималната работна заплата, позитивен принос се чака и по линия на плануваните спомагателни разноски за труд в бюджетната сфера, регистрира Министерството на финансите.

Относно инфлацията, финансовото министерство чака, че хармонизираните потребителски цени през тази година ще бъдат по-високи от заложените в пролетната макроикономическа прогноза. Ускорението на инфлацията се дължи на интернационалните цени на енергийните артикули и на суровините. През целия планиран интервал интернационалните цени на петрола ще бъдат по-високи спрямо упованията от миналата прогноза.

Министерството на финансите отбелязва, че главните опасности пред осъществяване на есенната макроикономическа прогноза са свързани с развиването на външната среда, в това число динамичността на интернационалните цени.

Финансовото министерство резервира непроменена прогнозата си за растежа на международната стопанска система с 3,9% през тази и през идната година, само че намали предвижда си за растежа на Брутният вътрешен продукт на Европейски Съюз за 2018-а година до 2,1% (от 2,3% съгласно пролетната прогноза) и за 2019-а година до 2,0% (от 2,1%).

Цялата пролетна макроикономическа прогноза на Министерството на финансовите може да видите тук.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР