Икономиката на България е нараснала с 3,4 процента през 2019

...
Икономиката на България е нараснала с 3,4 процента през 2019
Коментари Харесай

НСИ ревизира надолу растежа за 2019

Икономиката на България е повишена с 3,4 % през 2019 година и 3,1 % през последните три месеца на миналата година, демонстрират предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ). Експресните оценки сочеха за напредък от 3,5 % през четвъртото тримесечие на миналата година.

През последните седмици в България се заформи политически скандал, чийто първоизточник бе депутатът от Българска социалистическа партия Румен Гечев. Според него държавното управление е манипулирало данните, като не са регистрирани импортирани горива на стойност към 4 милиарда лева и действителният напредък за тримесечието е под 1 % на годишна база, а не над 3 %, както институтът разгласи.

По-късно Национален статистически институт и организация " Митници " обясниха, че става въпрос за забавено подаване на данни, обвързвано с нови митнически правила, годния за целия Европейски Съюз. " От януари 2019 година вносителите на избрани борсови артикули, в това число нефтопродукти, подават два типа митнически заявления - опростена и спомагателна. Разликата във времето на подаване на двете заявления е над месец (а от време на време и повече), като Национален статистически институт употребява единствено окончателните данни. Това значи, че импорт, сбъднат да вземем за пример в края на май, ще бъде регистриран статистически дефинитивно през юли ", споделиха от Национален статистически институт.

Днес ръководителят на Национален статистически институт Сергей Цветарски даде обещание смяна на методологията, само че по този начин и не стана ясно за какво тя се прави чак в този момент. В настоящия случай разликата по вноса идвала от съответна компания, която била най-големият вносител на горива.

В последна сметка, последната оценка сочи, че стопанската система на България през 2019 година е била с размер 118,669 милиарда лева, или €60,674 милиарда На човек от популацията се падат по €8 678. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР