Икономиката на Афганистан вероятно ще се срине след хаотичното изтегляне

...
Икономиката на Афганистан вероятно ще се срине след хаотичното изтегляне
Коментари Харесай

Fitch очаква крах на афганистанската икономика след хаотичното изтегляне на САЩ

Икономиката на Афганистан евентуално ще се срине след безредното евакуиране на американските сили от страната и връщането на власт на талибаните. Това предвижда консултантската компания Fitch Solutions, представена от Ройтерс.

Fitch предвижда, че брутният вътрешен артикул на Афганистан ще се свие с 9,7% през актуалната финансова година и с още 5,2% през идната. Предходната прогноза на компанията бе за намаляване с 0,4% през тази година.

„ Крайно разрушителният метод, по който силите за сигурност на Съединени американски щати напуснаха страната и талибаните поеха властта значи, че Афганистан ще бъде изправен пред голям брой стопански несгоди в кратковременен проект “, споделят от Fitch.

„ Рисковете при тези прогнози оказват низходящ напън, като се има поради, че стопанските системи, изправяли се в предишното пред сходни политически разтърсвания, са ставали жертви на институционален колапс “, прибавят от консултантската.

В дълготраен проект от Fitch предвиждат муден годишен напредък от 1,2% в интервала 2023-2030 година Този резултат е надалеч под междинния годишен напредък от 6% сред 2002 и 2020 година

За по-оптимистична прогноза ще бъдат нужни задгранични вложения.

„ Един различен и по-позитивен стопански сюжет е за растеж от към 2,2% на година в интервала 2023-230 година, който включва признание на талибаните за законно държавно управление на Афганистан от Китай и евентуално Русия, последвало от огромни капиталови планове “, означават от Fitch.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР