Икономиката, миграцията, енергетиката и конфликтът Израел-Хамас ще формират основните точки

...
Икономиката, миграцията, енергетиката и конфликтът Израел-Хамас ще формират основните точки
Коментари Харесай

Мицотакис и Шолц се срещат в Берлин

Икономиката, миграцията, енергетиката и спорът Израел-Хамас ще образуват главните точки от дневния ред на диалозите сред гръцкия министър председател Кириакос Мицотакис и немския канцлер Олаф Шолц в Берлин във вторник.

Според източници от гръцкото държавно управление Мицотакис има за цел да съобщи посланието по време на визитата си, че Гърция сполучливо е минала от годините на рецесия. Икономическите въпроси, както на двустранно, по този начин и на европейско равнище, ще бъдат във фокуса на полемиките.

Срещата се организира на фона на продължаващите договаряния по новите фискални правила на Европейски Съюз. Атина интензивно търси повече запаси за справяне с миграционните провокации, адаптиране към изменението на климата и справяне с естествените бедствия.

Освен това се чака двамата водачи да се задълбочат в тематиката за енергетиката, като наблегнат изключително на взаимосвързаността. Правителствени източници акцентират, че Гърция действа като основен център за трансфер на сила в коридора Юг-Север, служейки като мост сред Европа, Близкия изток и Източното Средиземноморие, стигайки до Украйна. Страната се стреми да играе решаваща роля като снабдител на енергийна сигурност в по-широкия район.

Очаква се също по този начин Мицотакис и Шолц да споделят гледни точки за районното и интернационалното развиване, като слагат специфичен акцент върху обстановките в Близкия изток и Източното Средиземноморие, Западните Балкани, последните събития в Украйна и всички европейски въпроси в очакване на срещата на Европейския съвет през декември.

Срещата във вторник с Шолц ще се организира в 11 ч. В понеделник Мицотакис, който идва в Берлин същия ден, би трябвало да се срещне с Фридрих Мерц, водач на главната опозиционна партия в Германия Християндемократи (ХДС), в 17:30 ч.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР