Икономиката и бюджетът на Русия преживяха много необичаен период през

...
Икономиката и бюджетът на Русия преживяха много необичаен период през
Коментари Харесай

Руската икономика показа феноменална устойчивост

Икономиката и бюджетът на Русия претърпяха доста необикновен интервал през 2022 година, който несъмнено ще остане в историческите книги. Въпреки колосалния санкционен напън от страна на Запада, стопанската система на страната ни освен не се срина, само че даже се ускори по редица способи - и това изненада целия свят. Какво докара до това?

2022 година донесе доста изненади в стопанската система. Срещу Русия бяха наложени невиждано тежки наказания. Това включва блокирането на валутните запаси на Руската централна банка и изключването на доста огромни банки от интернационалната система за разплащания СУИФТ. Повече от 1000 задгранични компании оповестиха изтеглянето си от Русия.

„ Всъщност 2022 година пречупи доста от трендовете, развили се през последните няколко десетилетия – фокусът на Русия главно върху западните експортни пазари, финансовите пазари и технологиите. Правителството и Централната банка на Руската федерация започнаха незабавни ограничения, с цел да предотвратят срутва на стопанската система. Русия стартира внезапен и мъчителен завой на Изток, структурна промяна с огромни разноски както за съветската, по този начин и за европейската стопанска система, и за международната стопанска система като цяло “, споделя Олга Беленкая, началник на отдела за макроикономически разбори във ФГ „ Финам “.

„ Изминалата година може да се назова повратна за съветската стопанска система както във връзка с промяната на сътрудниците, по този начин и във връзка с смяната на структурата на стопанската система и прекосяването към по-голяма степен на диверсификация “, споделя Денис Перепелица, началник на отдела за Глобални финансови пазари и финансови технологии в Руския стопански университет „ Плеханов “.

„ Формира се кардинално нов модел на включване на съветската стопанска система в международната. Промените засегнаха външноикономическите връзки, финансовия бранш, достъпа на предприятията до технологии, бюджетите на разнообразни равнища и заетостта. Оказа се обаче, че съветската стопанска система има висока степен на резистентност на такива огромни външни шокове “, отбелязва Владимир Климанов, шеф на Центъра за районна политика към Института за приложни стопански проучвания на РАНХИГС.

Всички бяха сюрпризирани от стабилността на съветската стопанска система - от самите съветски специалисти до анализатори от огромни интернационалните банки и фондове. Още напролет мнозина бяха сигурни, че Русия няма да може да се възвърне толкоз бързо от икономическия потрес, настъпил през зимата.

„ Геополитическата обстановка, отдръпването на доста задгранични марки от Русия и глобите доведоха до срутва на рублата през март 2022 година, което напълно естествено да докара до спад в индустриалното произвеждане, спад на Брутният вътрешен продукт, внезапен скок на инфлацията и нов кръг от падащи действителни приходи на популацията. Тоест рецесия в съветската стопанска система “, спомня си Наталия Милчакова, анализатор.

Въпреки това до края на годината обстановката се усъвършенства доста. „ Спадът на Брутният вътрешен продукт през 2022 година се чака да бъде от порядъка на 2,5-3,5%, само че това не може да се съпостави със спада на Брутният вътрешен продукт с съвсем 9% през релативно проспериращата 2009 година Нямаше такава дълбока криза като през 2009 година нито по време на рецесията от 2014-2016 година, нито през 2020 година, нито в този момент, макар че рецесията от 2009 година беше единствената рецесия, която Русия претърпя, без да е била под глобите на Запада. Тогава нямаше ограничавания и задграничните производители не напуснаха Русия, само че имаше дълбока криза “, отбелязва Милчакова.

Същото може да се каже и за инфлацията. Максималното равнище на годишна инфлация на потребителските цени в Русия от началото на XXI век е записано през 2015 година - това е 13%, само че не се чака този най-много да бъде превишен през 2022 година, прибавя специалистът. Ако напролет ЦБ на РФ предвижда инфлация до края на годината на равнище от 18-20%, то в действителност тя се оказа близо 12%. А през 2023 година се чака да спадне.

Благодарение на какво съумя да оцелее съветската стопанска система?

Цените на газа, петрола, металите, минералните торове и зърното внезапно се покачиха, а това са главните съветски експортни артикули. Те подсигуряваха опазване на приходите даже при физическо понижаване на износа, споделя Климанов. Помогнаха и дейностите на държавното управление, Централната банка и районните управляващи, които съумяха навреме да одобряват огромен пакет от антикризисни ограничения.

Стабилността на съветската стопанска система е подкрепена, наред с други неща, от растежа на бюджетните разноски и стратегиите за преференциално кредитиране, растежа на вложенията в дълготрайни активи и поддържането на рекордно ниска безработица, споделя Беленкая. Според нея ограниченията за държавна поддръжка в авиацията, строителството, автомобилостроенето, вътрешния туризъм, измененията в комерсиалните и логистичните вериги, както и легализирането на паралелния импорт са помогнали за намаляване на отрицателния резултат от глобите.

Продължаването на износа на нефт, съчетано със срутва на вноса, докара до рекордни остатъци във външната търговия и настоящата сметка, които се правят оценка на към 250 милиарда $. Заедно с рестриктивните мерки върху придвижването на капитали това обезпечи доста подсилване на рублата. До края на юни курсът на $ по отношение на рублата за малко падна даже под 50 рубли. Силната рубла от своя страна имаше мощен дефлационен резултат, показва Беленкая.

„ Всички тези, на пръв взор, много непредвидени събития през 2022 година в действителност имат едно и също пояснение: през 2022 година съветската стопанска система, първо, към този момент не е толкоз мощно подвластна от въглеводородите, както беше преди 13 или даже седем години. Второ, съветската стопанска система към този момент не е толкоз подвластна от вноса от западните страни, както беше по време на предходни стопански рецесии “, споделя Милчакова.

Според нея в продължение на съвсем 20 години съветската стопанска система е построена върху много уязвим стопански модел, наименуван " петрол и газ в подмяна на коли и потребителски артикули ". Въпреки това съветското хранително ембарго, наложено през 2014 година върху доста типове храни от „ глобени “ страни, оказа помощ по доста способи да се отървем от несъразмерната взаимозависимост от вноса и през 2022 година да смекчим резултата от глобите.

Друг значим миг: през 2022 година Русия престана да разчита на помощ под формата на вложения от Запада, а въпреки това стартира да ускорява съдействието с другарски страни от групата БРИКС, ЕАИС и ОПЕК+, отбелязва Милчакова. Активният развой на дедоларизация на съветската стопанска система, почнал през 2022 година, ще продължи, а освободените места на съветския пазар ще бъдат заети от локални компании.

Въпреки глобите Русия сподели растеж в жилищното строителство, пътното строителство, както и в селското стопанство. Така към този момент за 11 месеца на 2022 година в Русия са издигнати рекорден брой жилища - 93,26 милиона квадратни метра. Обемите на въвеждане в употреба надвишиха миналогодишните с съвсем 15%, макар че 2021 година беше рекордна година за въвеждане в употреба на жилища в цялата история на страната ни, в това число руския интервал.

2022 година беше и най-хубавата година в Русия във връзка с темповете на пътно строителство от времето на Съюз на съветските социалистически републики. Тази година по районните и локалните пътища са положени 165 млн. кв. м асфалт (при 162 млн. кв. м през миналата).

Селското стопанство през миналата година бележи растеж. За 10 месеца производството се е нараснало с 5%. Реколтата от зърнени култури - а това е главната стока за експорт в селското стопанство - е поправена неведнъж нагоре. В края на годината стана ясно, че това още веднъж е рекордна годишна продукция. Министерството на земеделието регистрира 159 млн. тона зърно, от които над 105 млн. тона е пшеница. Освен това развиването на промишлеността се подкрепя от положителното натоварване на предприятията от отбранителната индустрия.

„ Така че отрицателните събития от 2022 година за Русия се оказаха единствено една от многото рецесии, които би трябвало да се преживеят, с цел да станем по-силни и да преодолеем зависимостта, първо, от вноса на потребителски артикули, и второ, да решим като цяло въпроса. с цел да не разчитат доста на импорт, а сами да създават нехранителни артикули “, заключава Милчакова.

„ Като цяло обстановката е постоянна. С ефикасната промяна на съветската стопанска система в края на 2023 година тя може да премине към напредък. Вярно, това ще се случи при изискване, че не стартира световна криза, а възможностите за нейното начало са доста високи “, предизвестява Перепелица от Руския стопански университет „ Плеханов “.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за Youtube канала на новото музикално предаване " Рефлексии " и ще преживеете прелестни мигове с музиката на Барока: https://www.youtube.com/watch?v=HoGUFCffd70

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР