Икономиката, глупако! (бел.ред. The economy, stupid) е знакова фраза, чийто

...
Икономиката, глупако! (бел.ред. The economy, stupid) е знакова фраза, чийто
Коментари Харесай

Харис срещу Тръмп: Кои са важните за американския избирател теми?

" Икономиката, глупако! " (бел.ред. " The economy, stupid " ) е знакова фраза, чийто създател е Джим Карвил. Годината е 1992, Карвил е един от стратезите на кандидатпрезидентската акция на Бил Клинтън. Фразата, както и фактът, че в оня миг Съединени американски щати са в криза, способстват за успеха на Клинтън против Джордж Буш-старши. Въпреки че единствено година преди вота последният се употребява с 90% утвърждение измежду американците.

И колкото и клиширано да звучи, в следващата конкуренция за Белия дом точно стопанската система се оказва главното, което вълнува американския гласоподавател. Според изследователския център " Пю " другите две огромни тематики, значими за американците, са имиграцията и абортите. Но за всичко по ред.

Икономиката

Социологическите изследвания демонстрират, че за 81% от американците, или за 8 от 10 души, икономическите въпроси са най-важни. Интересното е, че към 70% от гласоподавателите показват в допълнение най-малко пет тематики, по които желаят да знаят повече от позициите на двамата претенденти – Камала Харис, номинирана от Демократическата партия, и Доналд Тръмп – претендент на Републиканската партия. Темите за двата лагера обаче са разнообразни. За гласоподавателите на Харис с особена тежест са въпросите, свързани със здравното обезпечаване, назначенията във Върховния съд, и едвам тогава стопанската система. За последователите на Тръмп – преди всичко се подрежда стопанската система, следвана от миграцията, и на трето място престъпността.



Намаляването на цените на храните и разноските за жилище за работещите фамилии – това разгласи за собствен приоритет от ден първи от възможния си мандат Камала Харис. Тя даде обещание помощ за тези, които си купуват дом за първи път, с съответно предложение – 25 000 $ първична вноска. Както и тласъци за строителния бизнес и имотния пазар. Плановете ѝ включват и данъчни облекчения за нови дребни бизнеси, както и за хора с ниски приходи. Почти през цялото време тя вкара в приложимост понятието " стопанска система на опциите ".



Доналд Тръмп дава обещание да постави завършек на инфлацията и да направи " Америка налична още веднъж ", т.е. стоките и услугите да бъдат налични за американците. Сред предложенията на републиканския претендент са и по-ниски лихви, нещо, което президентът не може да управлява, припомнят икономисти. За да се оправи с жилищния проблем в страната, Тръмп предлага депортирането на незаконни имигранти. Програмата му залага и на " най-голямото понижаване на налози " в историята на страната, както и на фрапантно нарастване на вносните мита.

Имиграцията

Подходът на двата лагера към тематиката е фундаментално друг – демократите приветстват всеки чужденец и държат правата му в " страната на неограничените благоприятни условия " да бъдат обезпечени, в това число и на тези, които няма документи. Републиканците виждат имиграцията като сериозна опасност и настояват, че колкото по-малко са мигрантите, толкоз по-сигурна страна ще бъдат Съединени американски щати. Настояват за доста по-строги санкции за нелегално влизане в страната и просрочени визи.



Имиграцията беше съществена част от портфолиото на Камала Харис по време на мандата ѝ като вицепрезидент. Задачата ѝ беше да са оправи с първопричината за напора по южната граница на Съединени американски щати. Като един от разновидностите за това беше набирането на средства, с които да се влага в стопанската система на районно равнище, с цел да се задържат локалните поданици по родните им места. И макар, че спрямо 2023 година мигрантският поток по границата с Мексико е доста намалял, работата на Харис не получи висока оценка. Може би за това, в този момент позицията ѝ е много по-твърда. Тя подчертава върху обстоятелството, че като основен прокурор на Калифорния се е справила добре с трафика на хора.



И по време на предходната си акция и в този момент Доналд Тръмп трансформира имиграцията и границата в централен въпрос. Обеща, че ще построи стена по сухопътната граница с Мексико. Дължината ѝ е 3145 км. Закани се, че Мексико ще заплати за стената. Към момента са издигнати към 2% от оборудването. А от Мексико не са дали нито цент за него. По-рано тази година, с помощта на натиска на Тръмп, републиканците отхвърлиха сериозна двупартийна договорка, чиято съществена цел беше да понижи мигрантския поток. Сега претендентът на републиканците дава обещание най-голямата в историята на Съединени американски щати всеобща депортация на незаконни мигранти.

Абортите

И тук разбиранията на двете партии, респективно на претенденти им, е радикално друг. Думата " аборт " се среща единствено на едно място в платформата на Републиканската партия – документ, който се обновява и утвърждава на всеки 4 години, по време на националната Конвенция на партията. Сред 28-те страници има един абзац, който гласи, че републиканците се опълчват на " късен аборт ", дават обещание поддръжка за майките и за политиките, свързани с пренаталната грижа, с контрола на раждаемостта и асистираната репродукция. За съпоставяне, в Платформата на демократите има цялостен раздел, наименуван " Репродуктивна независимост ", в който се застъпва тезата, че абортът е грижа за здравето и неотменна част от правата на дамите. Според социологически данни дамите под 45 години ще решат изхода на вота в част от колебаещите се щати. А за тези гласоподаватели тематиката за абортите е основополагаща.



Камала Харис трансформира абортите в централна тематика в акцията си. Харис дава обещание един от първите закони, които ще подпише като президент, да бъде обвързван с гарантирането на репродуктивните права в цялата страна.



Сложно е – това би било едно от определенията за позицията на Тръмп във връзка с абортите. Заради тримата висши съдии, определени по време на президентския мандат на Тръмп, беше отхвърлено конституционното право на аборт за цялата страна и решението беше оставен в ръцете на щатските управляващи. През септември обаче претендентът на Републиканската партия сподели, че няма да подпише федерална възбрана на абортите. С това влиза в несъгласие с предходни свои изявления по проблема. Освен това по време на дебата с Харис не отговори дали ще наложи несъгласие на закон, който не разрешава абортите.

Финалът

Нов път напред – New Way Forward – по този начин се назовава платформата на Камала Харис. Включва 4 огромни детайла – стопанска система на опциите и по-ниски цени за семействата; отбрана на съществени свободи; сигурност и правдивост за всички; сигурни, безвредни и проспериращи Съединени американски щати. Във всяка част в детайли са изложени предложенията в обособените области.



План 47 – по този начин е озаглавена програмата на Доналд Тръмп. В нея са разказани политиките, по които той ще работи, в случай че стане 47-ият президент на Съединени американски щати. Прави усещане, че множеството от тях допускат опция за заобикаляне на Конгреса и налагане посредством изпълнителни заповеди на президента. Освен това са посочени 20 съществени обещания на Тръмп за това по какъв начин ще създадем Америка велика още веднъж. Първите 3 – затваряне на границата и преустановяване на " мигрантската инвазия ", най-голямата депортация в историята на Съединени американски щати, завършек на инфлацията.



Снимки: Българска телеграфна агенция

А какъв ще бъде изборът на американците – ще разберем в ранните часове на 6 ноември.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР