Икономика не се управлява с държавен дълг, заяви пред БНТ

...
Икономика не се управлява с държавен дълг, заяви пред БНТ
Коментари Харесай

Недостигът на работна ръка е основна пречка пред растежа, предупреди Менда Стоянова

Икономика не се ръководи с държавен дълг, съобщи пред Българска национална телевизия ръководителят на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова. Тя увери, че ръководещите ще продължат да понижават дълга като дял от Брутният вътрешен продукт. " През 2017 година имаме номинално понижаване на дълга с 2.257 млн. лева, а до 2020 година е планувано да е 20% от Брутният вътрешен продукт.

Стоянова акцентира, че рейтингът на страната се подвига и това е основно за вложителите, които влагат пари в България. " Още през 2017 година трите рейтингови организации покачиха кредитния рейтинг на България и това действително се отрази на лихвите, всички ние знаем при какви условия се прави сега кредитирането ", добави тя. Стоянова.

Според шефа на бюджетната комисия е по-важно къде се насочват вложенията. " В момента имаме последователно повишение на вложенията в действителната стопанска система - в основаването на индустриални и промишлени предприятия, както и в IT бранша ", сподели тя, до момента в който преди дветовната финансова рецесия през 2008 година били спекулативни.

Стоянова предвижда, че през идващите години физическият дефицит на работна ръка ще бъде най-голямата спънка пред растежа на българската стопанска система.

Помолена да разяснява желанието за присъединение към еврозоната, Стоянова даде образец с балтийските страни, където приходите внезапно се повишили с въвеждането на еврото. " Според мен рискът от инфлация и покачване на цени е неплатежоспособен. В тези страни се появи, че инфлацията не въздейства ", сподели тя тя.

Стоянова разяснява и последните случаи на корупция в Изпълнителна организация " Автомобилна администрация ". " Никога работодателят- страна не може да бъде конкурентен на работодателя - частна компания. Важнно е да се усъвършенства ролята на държавната администрация ", сподели тя.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР