Икономии на тока и в Бачковския манастир. От светата обител

...
Икономии на тока и в Бачковския манастир. От светата обител
Коментари Харесай

И Бачковският манастир закъса, няма пари за ток

Икономии на тока и в Бачковския манастир. От светата обител са платили последната си сметка за електричество извънредно мъчно и в случай че новата фактура е в същия размер, признават, че ще желаят разсрочване на отговорностите или помощ от страната, заяви Българска национална телевизия.

Заради неналичието на отопление, част от скъпите икони и експонатите в музея на манастира стоят на студено и има действителна заплаха да бъдат повредени.

Заради коронавирус рецесията и студеното време, посетителите в Бачковския манастир са намалели доста. Намаляват и приходите, за сметка на разноските. Последната фактура за ток, която заплащат тук, е близо три пъти по-висока от предстоящото и надвишава 30 хиляди лв..

" Ако януарската е като декемврийската, няма да имаме опция да я платим. В момента сме на най-малко, църквата няма по какъв начин оттова да спестим, защото тук идват заболели хора, инвалиди, някой път остават по половин – един час пред чудотворната икона се молят и взехме решение там да не спестяваме отопление ", изясни Васил Апостолов – секретар на Бачковския манастир.

Икономии обаче се вършат в други елементи на манастира. Заради високите сметки за ток параклисът " Вси светии " е затворен за гости, а в музея няма отопление.

" Няма огромна разлика, изравни се температурата – тази която е на открито, с тази в музея. Тази година не го отопляваме, няма по какъв начин да си го позволим. За иконите не е толкоз добре, да се надяваме, че времето ще се обърне, това е най-голямата вяра, Господ да реши да ни стопли малко ", споделя Стамен Пепелишев – организатор в музея на манастира.

Заради неналичието на отопление водата в тръбите замръзва и в манастира към този момент има няколко ВиК повреди. " Дано като се стопли времето и се отмразят, да няма по-големи вреди, някъде спукани тръби, течове, тъй като това, което се опитваме да спестим, ще го дадем за повреди ", разяснява секретарят на Бачковския манастир.

Игуменът на манастира свещеник Сионий изрази вяра, че страната ще се намеси и ще помогне на храмовете. Защото манастирите и църквите няма да устоят да заплащат ток на тези цени, а не могат да затворят порти.
Свързани вести Време за чудеса: Манастир си върна открадната преди 25 година икона
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР