Икономична на пръв поглед, е-търговията всъщност коства много на природата(снимка:

...
Икономична на пръв поглед, е-търговията всъщност коства много на природата(снимка:
Коментари Харесай

Е-търговията коства десетки милиарди километри нахалос


Икономична на пръв взор, е-търговията в действителност коства доста на природата
(снимка: CC0 Public Domain)

Макар да е считана за екологичен метод напазаруване, е-търговията има тази своя „ тъмна страна ” – върнатите артикули костват много на природата. Километрите, които тежкотоварните коли изминават поради върнати артикули, закупени онлайн, се равняват на 73 пъти дистанцията от Земята до Марс за една година.

Доставчиците на транспортни услуги изминават към 60 милиарда километра за доставки в Европа и Съединени американски щати всяка година, разкри производителят на авто-гуми Continental. От тях близо 17 милиарда километра са изминати в транспорт на върнати артикули. Последните се равняват на 73 пътувания сред Земята и Марс.

Ако приемем, че всяка върната стока изисква два транспортни курса – един път за доставка и един път за изпращането й назад, това са 34 милиарда километра – нахалос, написа.

Данните сочат също по този начин, че приблизително всеки четвърти тежкотоварен автомобил се употребява за връщане на артикули. При това състояние се отделят към 1,5 милиарда кг въглероден диоксид.
още по тематиката
Транспортният бранш е един от най-големите замърсители в европейската и международната стопанска система. Стремежът към прекосяване към екологични транспортни средства обаче не е задоволителен. За да се „ екологизира ” превозът, употребяваното от електрическите транспортни средства електричество би трябвало да е добито от природосъобразни източници.

От Continental припомнят, че и гумите играят роля за реализиране на по-чиста околна среда. Не на последно място остава комплицираният въпрос за замърсяването на въздуха с фини прахови частици от спирачните системи на колите – проблем, който е най-осезаем към огромните кръстовища в градовете.

„ В битката против климатичните промени може да помогне всеки, който закупи артикул онлайн. Всичко, което потребителите би трябвало да създадат, е да избират деликатно, когато пазарят онлайн, с цел да се избегне връщането на огромна част от това, което идва до вратата им ”, приканва производителят на авто-гуми.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР