Икономическото положение на журналистите се влошава, а заплахите срещу тях

...
Икономическото положение на журналистите се влошава, а заплахите срещу тях
Коментари Харесай

Съветът на ЕС: Икономическото положение на журналистите се влошава, а заплахите срещу тях се увеличават


Икономическото състояние на публицистите се утежнява, а заканите против тях се усилват и това пречи на свободата на изложение и на съобщаване, се показва в изводи, признати през днешния ден от Съвета на Европейски Съюз по общи въпроси.

Държавите от Европейски Съюз приканват Европейската комисия да усили финансовата поддръжка за самостоятелната и проверяващата публицистика. Цитирани са данни на Съвета на Европа, съгласно които броят на известията за тежки закани против публицисти и против медийната независимост на континента съвсем се е удвоил от 2016 година насам, като е достигнал 282 през 2021 година.

Допълва се, че икономическото положение на публицистите и на други чиновници в медиите страда от цифровия преход, от последствията от пандемията и закриването на издания. Съветът на Европейски Съюз предлага да се насърчи непрекъснатото образование на ръководителите на редакции, на правоприлагащите управляващи и на съдиите по въпросите за отбраната на публицистите. Препоръчва се тези въпроси да бъдат включени в интернационалните връзки.

Съветът на Европейски Съюз предлага да се обезпечи професионална, финансова, обществена и правна поддръжка на самостоятелните публицисти и на сътрудниците им от Украйна, Русия и Беларус, останали в заточение.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР