Икономическото министерство няма да се се откаже от инициативата си

...
Икономическото министерство няма да се се откаже от инициативата си
Коментари Харесай

Богдан Богданов: Лукойл няма основания да плаща за руския нефт

Икономическото министерство няма да се се откаже от самодейността си " Достъпно за вас ", макар рецензиите на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Какво ще бъде подхванато като ограничения, с цел да няма законови наказания и какви средства като такса би трябвало да внесе в бюджета петролната рафинерия в Бургас - с министъра на стопанската система Богдан Богданов беседва репортерът на Българска национална телевизия Цветелина Катанска.

- Комисията за защита на конкуренцията разгласи, че самодейността " Достъпно за Вас " опонира на свободния пазар, какво следва оттук нататък?

- Аз доста се надявах през днешния ден да обявим една самодейност, която е напълно ориентирана към българските консуматори - това те да получат артикули от първа нужда на допустимо най-хубавата цена. Радвам се, че в самодейността се включиха и огромна част от веригите, с които организирахме първични срещи, беше деклариран интерес и от нехранителни вериги - по-големи и по-малки също да се включат. Също по този начин и от вериги аптеки, които желаеха да се включат в самодейността " Достъпно за вас " и те да оферират артикули на българските консуматори на едни по-добри цени и тук е значимо да подчертаем - на правилото на конкуренцията. Ние не ограничаваме съответните цени. Това, което в действителност направихме - същината на цялата самодейност в последна сметка е да имаме фокус на едни артикули от първа нужда, при които да създадем една задоволително конкурентна среда, което да докара до намаление на цените.

За страдание Комисия за защита на конкуренцията се възпротиви на този метод казвайки, че в случай че ние целим да понижим цените за потребителите и то на пазарен принцип - това в действителност не е пазарен принцип, а би трябвало да се дефинира на база единствено търсене и предложение. В естествената среда икономическа това е по този начин, въпросът е, че ние имаме една част от обществото, която в България е забележителна, която изпитва усложнения. Тук не е въпросът просто цените, а високата инфлация, която видяхме през миналата година. Проблем е и приходите на хората. И тук фокусът е в две направления - работим за минималната работна заплата, тя ще бъде нараснала още през идната година и то доста.

Ние ще продължим връзката с Комисия за защита на конкуренцията, желаеме да разберем кои са правните причини, въз основата на които тази инциатива не е пазарна, тъй като видяхме, че страни към нас вкараха доста по-драстични ограничения с тавани на надценки и то по цялата верига на доставки, контролирайки цената от самия производител през дистрибутора до търговеца. Такова нещо се направи даже в Румъния. Ние избрахме другия метод, при който взаимно с бизнеса да можем да реализираме по-добри цени за потребителите.

- Говорили сте с огромните хранителни вериги, какво се случва с дребните обитаеми места, където няма такива магазини? Откъде ще купуват по-евтини артикули потребителите?

- Реално самодейността не е съсредоточена единствено към огромните вериги, тя е съсредоточена и към дребните районни вериги, които действително обслужват по-малките обитаеми места. Така че ние не се ограничаваме до огромните, просто първичните диалози бяха с тях, защото огромните вериги оперират с един значителен пазарен дял, 40-50%, ние се фокусирахме в диалозите си първо с тях, с цел да изградим инфраструктурата, която е нужна, само че даваме опция и на всички по-малки районни вериги да се включат.

- Вие казвате - всичко е на непринуден принцип, какво пречи на веригите и сега да го вършат?

- В момента изключително по-големите вериги се конкурират в един много по-голям сегмент артикули и артикули, в това число и нехранителни. Целта е тази конкуренция да се резервира, те нямат ограничаване какви артикули ще бъдат включени в съответната потребителска кошница. Въпросът е тези артикули да не са имитиращи артикули, да могат да дават отговор на потребностите на потребителите, с цел да се подсигурява и здравословният метод на живот на хората. Това ще помогне в последна сметка и за една планираност за продуктите, които с приоритет се търсят от българските жители. Но акцията да има и уведомителен темперамент като в последна сметка хората ще могат да сравнят съответните пакети, които оферират веригите от тези 50 продукта, за всяка една и в един миг резултатът, който се стремим да реализираме е - в случай че една верига сега предлага локални артикули на допустимо най-ниски цени на пазара, друга верига би могла да се концентрира върху млечни. Така даваме опция на потребителите, бидейки съответни, имайки достъп през брошурите на съответните производители - къде има понижени артикули от акцията, те да могат тези артикули да си ги закупят. Така ще се загуби малко време, с цел да си закупят съответния артикули, само че потребителите ще знаят, че това е най-хубавото което може да се закупи като цена.

- Основните рецензии на българските производители към веригите са, че ги натискат за по-ниски от действителните цени. Няма ли това да усили натиска върху българското произвеждане?

- Това няма да докара до напън по простата причина, че всеки участник в самодейността поема ангажимент той да съблюдава един европейски правилник, който е ориентиран напълно към най-хубавите практики, лоялните практики във веригата на доставки за хранителни и нехранителни артикули. В последна сметка, това даже подсигурява като ангажимент на другите вериги, че те ще се съобразят с тези практики, пониженията, които биха могли да реализират и по-добрите цени няма да са за сметка на другите участници в процеса.

- Кампанията няма да започва от 1 ноември, какво следва?

- Аз съм убеден, че ние бихме могли до първи ноември да се оправим със дилемите, които имаме пред нас, с цел да започва акцията. Министерството на стопанската система сме подготвени, изработили сме съответното лого на акцията, имаме декларация, която сме съгласували с всички участници, които ще се включат. Въпросът е това да е подкрепено от институциите в България, с цел да сме сигурни, че то е в границите на закона и участниците, които се включват с най-хубави планове, да създадат най-хубавото за потребителите и след това няма да търпят наказания поради субективни оценки. Въпреки че не сме длъжни да го съгласуваме с Комисия за защита на конкуренцията, съгласно адвокати в Министерството и в Министерски съвет, ние искахме да се подсигурим. Ние виждаме единствено едни тълкования, нямаме конкрентни забележки, които да демонстрират, че самодейността уврежа конкуренцията. Може би Комисия за защита на конкуренцията не желае бизнесът и държавното управление да работят в разговор. Дали са ни оферти да предоставяме на потребителите топъл обяд на нуждаещите се хора, което въобще не е в прерогативите на министерството.

- С какъв брой по-ниски ще са цените?

- Това е пазарен сегмент, аз не мога да кажа сега. Нямаме съответни цени, които ние сме заложили на веригите и която надценка те би трябвало да съблюдават. В тона на конкуренцията, в информираността на потребителите ние търсим опцията пазарът да предложи най-хубавата цена.

- И въпрос за " Лукойл ". Доколкото разбирам компанията не внася такси за потреблението на съветски нефт, тъй като законът не е влезнал в действие. Правилно ли разбирам?

- Да, законът не е влезнал в действие.

- Защо?

- Защото в закона има две заключителни разпореждания, които касаят нотификация пред европейската комисия. Едната е направена още март, другата не беше направена до момента в който постоянният кабинет не пое в мое лице министерството на стопанската система. На нас ни лиши към месец, свикахме работна група, подготвихме нотификация към европейската комисия, тя е изпратена към този момент, имаме готова скица за подкрепяне на физическите лица и с това нашият ангажимент е изпълнен. Друг е въпросът за какво тези наложителни известия са включени в заключителните разпореждания в случай, че мненията на специалистите са, че не е имало потребност. Чухме от депутати, че тези заключителни разпореждания от закона за енергетиката, ще бъдат отстранени. Това още един път демонстрира, че не е имало потребност ние да губим още един интервал от време за нотификация пред Европейската комисия.

- Компанията не е била в неточност?

- Не те, нямат законовото съображение, законът не е влезнал в действие. В момента, в който влезе в действие закона, те би трябвало да го изпълнят. Както стана със закона за потребление на неруски нефт - ние не знаехме какво си показва " Лукойл ", по какъв начин ще премине на друго гориво, ние изработихме графика. Въпросът с дерогацията не касае просто произвеждане с съветски или неруски нефт, ние през днешния ден можем да произвеждаме 100% с неруски нефт, само че по какъв начин това ще повлияе на работата на рафинерията, в случай че нямаме от кое място да доставим суровина - това е значителният въпрос.

Санкциите в закона също не са пропорционални. Ние чакаме " Лукойл " да внесе стотици милиони, само че в същото време глобата, която търпят, в случай че не ги внесат е 10 хиляди лв..

- Предполагам ще е мъчно със задна дата да бъдат събрани парите за целият интервал?

- Това ще обсъждаме занапред с депутати и с вносителите в измененията в закона, да забележим какви са механизмите, които те оферират да бъдат употребявани. Ние като министерство на стопанската система ще проверим всички вероятни механизми и способи да осигурим спомагателни средства за българските жители било то и под форма за помощи за превоз.

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР