Икономическото и социалното сближаване между държавите членки на ЕС трябва

...
Икономическото и социалното сближаване между държавите членки на ЕС трябва
Коментари Харесай

Първи СНИМКИ от визитата на Румен Радев и първата дама в Азербайджан, ето как ги посрещнаха

Икономическото и общественото доближаване сред страните членки на Европейски Съюз би трябвало да бъде във фокуса на общите европейски политики. Това беше общата позиция на президентите на България и Полша Румен Радев и Анджей Дуда, които разговаряха през днешния ден във Варшава. Българският държавен глава е на публично посещаване в Република Полша по покана на своя полски сътрудник.

Европейските страни през днешния ден имат еднакъв глас в Европейски Съюз, само че са нужни старания за повишението на стандарта на живот в страните от Източна Европа и за основаването на по-големи благоприятни условия за жителите в този район. Това е същинският път за постигането на действителна конвергенция в Европа и за построяването на един по-силен и обединен Съюз, акцентира Румен Радев.

Държавните глави на България и Полша приканиха за усилване на поддръжката на Европейски Съюз за самодейността Три морета, която има за цел да усъвършенства транспортната, енергийната и информационната съгласуваност в Източна Европа. Осъществяването на стратегическите трансгранични инфраструктурни планове ще способства за по-добрата съгласуваност на стопанските системи в Централна и Източна Европа по оста " Север-Юг ", както и за поощряване на конкурентоспособността, икономическия напредък и културния продан, уточни президентът Радев.



По време на срещата беше откроено положителното двустранно съдействие в областта на сигурността. „ Съвместните старания, които поставят България и Полша в битката с незаконната миграция и защитата на външните граници на Европейски Съюз са от извънредно значение за европейската сигурност”, акцентира Румен Радев. Държавният глава благодари на президента Дуда за значителния полски принос в границите на ФРОНТЕКС за защитата на българските граници. Обща беше позицията, че България е изпълнила още от 2011 година всички критерии за участие в Шенгенското пространство и това би трябвало да бъде прието от всички държави-членки. „ Не можем да бъдем изцяло ефикасни в защитата на външните граници, до момента в който не станем пълновръстен член на Шенген “, акцентира още българският държавен глава.

Доброто двустранно взаимоотношение в областта на защитата и в границите на НАТО, както и опцията за присъединяване на Полша в процеса на рационализация на българските Въоръжени сили, също са били разисквани по време на диалога на двамата президенти.

Президентът Анджей Дуда изрази поддръжката на страната си за идното Българско председателство на Съвета на Европейски Съюз и означи, че България и Полша споделят доста общи позиции в границите на европейския дневен ред. Румен Радев съобщи, че в границите на това председателство България ще работи за подсилване на консенсуса сред държавите-членки, насърчаването на конкурентоспособността, както и за одобряването на смисъла на кохезионната политика като основен фактор за бъдещето на обединена Европа.

Двамата президенти бяха единомислещи, че повишаването с 20% на икономическия продан сред България и Полша, който за 2016 година доближава 1.6 милиарда евро, е причина за следващо разширение на партньорството в двустранната търговия и вложенията. Полша е значим търговско-икономически сътрудник на България, а насърчаването на директните вложения в България е принос за стопанските системи и жителите на двете страни, съобщи президентът Радев. През 2016 година страната ни е била посетена от 370 000 полски туристи, а Полша – от 65 000 български. Днес президентите на България и Полша ще открият във Варшава и Полско-български стопански конгрес, на който ще бъдат разисквани нови благоприятни условия за увеличение на взаимните вложения.



В отговор на журналистически въпрос след края на срещата какво би трябвало да се направи, с цел да се резервира единството в Европа след референдума в Каталуния, президентът Радев съобщи, че Европейски Съюз би трябвало да работи за превъзмогване на изострените обществени неравенства, а по-късно и на засилващия се шовинизъм. ”Решението е в същинската взаимност, равенството и единството на Съюза. Трябва да създадем по този начин, че богатите да мислят по-отговорно за приобщаването на бедните и изоставащите. Тези правила би трябвало да бъдат всекидневен ангажимент и политика с действителни действия”, добави Румен Радев.



Помолен да даде мнението си за наложените наказания против Русия, президентът означи, че глобите са в ущърб на икономическото развиване и в вероятност би трябвало да се търсят решения, които да водят към резистентен мир с всички вероятни средства на дипломацията.

В рамките на визитата си президентът ще организира срещи с министър-председателя Беата Шидло, маршала на Сейма Марек Кухчински и заместник-председателя на Сената Михал Северински.



По-рано през днешния ден се състоя и церемонията по формалното посрещане на президента Румен Радев във Варшава. Българският държавен глава постави венец пред Паметника на Незнайния войник в полската столица.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР