Икономическото доверие в еврозоната през октомври спадна до най-ниското си

...
Икономическото доверие в еврозоната през октомври спадна до най-ниското си
Коментари Харесай

Икономическото доверие в еврозоната през октомври спадна до най-ниското си равнище

Икономическото доверие в еврозоната през октомври спадна до най-ниското си ниво от близо 2 години заради значителния срив в индустриалния бранш и в областта на услугите, демонстрират резултатите от изследване на Европейската комисия, оповестени през днешния ден и представени от ДПА.

Според упованията показателят на икономическото доверие се намалява до 92,5 пункта през този месец при 93,6 пункта през септември. Нивото му през октомври е най-ниското от ноември 2020 година

Намаленото доверие в индустриалния бранш и в областта на услугите единствено отчасти е обезщетено от леко усъвършенстване на потребителското доверие и на слабото му повишение измежду участниците в търговията на дребно, сочат данните от проучването.

В бранша на индустрията показателят на икономическото доверие доближава равнище от -1,2 пункта и е на най-ниското си ниво от януари 2021 година, отбелязвайки намаляване за осми следващ път. Очакванията на икономисти бяха показателят да се намали доста по-сериозно - до -1,8 пункта, при равнище от -0,3 пункта през септември. 
Налице е доста утежняване на оценката на мениджърите за настоящото ниво на поръчките, отбелязва ДПА.

В еврозоната показателят на потребителското доверие се покачва до -27,6 пункта през октомври, което е покачване спрямо рекордното ниското му ниво от -28,8 пункта през предходния месец. 

Индексът на доверието нараства и в строителния бранш през октомври - до 2,6 пункта при 1,8 пункта през септември на фона на значително по-оптимистичните упования на мениджърите в сектора за нуждата от наемането на още служащи и чиновници.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР