Икономическото доверие на българите в Европейския съюз отслабна към 10-месечно

...
Икономическото доверие на българите в Европейския съюз отслабна към 10-месечно
Коментари Харесай

Спад на икономическото доверие в ЕС през юни до 10-месечно дъно


Икономическото доверие на българите в Европейския съюз отслабна към 10-месечно дъно през юни, като аналогичният показател на Европейската комисия за България отстъпи от неговия посткризисен връх, доближат през предходните два месец (най-високо равнище от септември 2008 година), достигайки най-ниско равнище в границите на актуалната година, предава БНР.

Индексът, измерващ икономическото доверие в Европейски Съюз, се намали през юни до 112,2 пункта от 112,8 пункта месец по-рано. Подобно на аналогичното изследване единствено в границите на еврозоната, това съставлява най-ниско равнище на икономическото доверие от август 2017 година насам.

Влошаването на бизнес настройките в границите на целия Европейски Съюз се дължи значително на намаление на показателя на икономическото доверие във Англия с 0,5 пункта до 106,9 пункта и стабилизация на съответния показател за Полша (втората по величина стопанска система в Европа отвън района на единната валута) на равнище от 109,9 пункта.

Последното изследване на Европейската комисия за Европейския съюз записва едва усъвършенстване на доверието на мениджърите в индустриалния и промишления бранш (повишение на съответния показател до 6,5 от 6,4 пункта), стабилен растеж на доверието в търговията на дребно (до 3,3 от 1,9 пункта), само че при утежняване в областта на услугите (до 12,3 от 13,3 пункта) и в строителството (до 4,2 от 4,8 пункта).

През юни показателят на потребителското доверие в 28-те страни на Европейски Съюз се намали до -1,3 пункта от -0,1 пункта през май, достигайки най-ниско равнище от октомври 2017-а година насам.

Важният индикатор на Европейска комисия за икономическото доверие в България през юни се намали по-рязко до 110,0 пункта, откакто през предходните два месеца доближи посткризисен връх от 111,7 пункта – най-високо равнище от септември 2008 година, когато беше разгарът на световната финансова и икономическа рецесия. Въпреки че показателят за юни доближи най-ниско равнище в границите на актуалната година (най-ниско равнище от декември 2017 година), той се задържа трайно над значимото равнище от 100 пункта от края на 2014 година насам.

По-солидно утежняване до 0,7 пункта от 3,9 пункта регистрира показателят, оценяващ доверието на българските мениджъри в промишлеността и индустрията, до момента в който показателят в областта на услугите се намали по-сдържано до 18,6 от 18,9 пункта, а в строителния бранш – до -10,1 пункта от -9,7 пункта през предходния месец. Единствено показателят, измерващ бизнес доверието при търговията на дребно, набъбна през юни до 17,9 пункта от 17,6 пункта.

Индексът на потребителското доверие в България бележи намаляване през настоящия месец до -22,5 пункта от -22,1 пункта през май и продължава да се задържа под февруарския дълголетен връх от -21,6 пункта (най-високо равнище от юни 2007 година насам).
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР