Икономическият спад в някои части на Европа може да прерасне

...
Икономическият спад в някои части на Европа може да прерасне
Коментари Харесай

МВФ: Европа рискува по-дълбока рецесия заради войната и инфлацията

Икономическият спад в някои елементи на Европа може да прерасне в " по-дълбоката криза " на целия континент, защото енергийните разстройства заплашват с стопански вреди, а рецесията с разноските за живот рискува да разпали обществено напрежение, обявиха от МВФ.

Докладът на Международния валутен фонд " Регионални стопански вероятности за Европа " идва в миг, когато страните се борят с нарасналата инфлация и задълбочаващата се енергийна рецесия, която намали покупателната дарба на семействата и увеличи разноските на бизнеса.

Новата държавна поддръжка " единствено отчасти " компенсира това напрежение, съобщи фондът.

Нахлуването на Русия в Украйна тази година докара до внезапно повишаване на инфлацията, защото цените на силата скочиха, което принуди Европейската централна банка да увеличи лихвените проценти, с цел да охлади стопанската система с риск да провокира стесняване.

" Перспективите за Европа се утежниха доста, като растежът ще се забави внезапно, а инфлацията ще остане висока ", се споделя в отчета на МВФ.

Фондът към този момент предвижда, че Германия и Италия ще изпаднат в криза през идната година, трансформирайки се в първите развити стопански системи, които ще се свият в резултат на войната на източния фланг на Европа.

Макар че в края на предходната година Европа беше на път да излезе от пандемията, войната в Украйна " промени изцяло тази картина ", съобщи МВФ.

Като цяло се чака растежът на развитите стопански системи в Европа да се забави доста до 0,6% през 2023 година, се споделя в отчета от неделя.

За разрастващите се стопански системи в района, като се изключи Турция, растежът също се чака да се забави до 1,7%, до момента в който загубите в страните в спор ще бъдат огромни.

" Основният риск в кратковременен проект е по-нататъшното нарушение на енергийните доставки, което в композиция със студената зима може да докара до дефицит на газ, нормиране на потреблението и по-дълбоки стопански компликации ", съобщи МВФ.

Инфлацията също може да остане по-висока за по-дълго време, а общественото напрежение може да се задълбочи заради възходящите разноски, добави фондът.

При актуалните условия централните банки би трябвало да продължат да покачват главните лихвени проценти, съобщи МВФ, като прикани за " по-бързо повишение " в развитите стопански системи.

Политиците би трябвало да " извървят с мяра тънката граница " сред битката с инфлацията и поддръжката за уязвимите семейства и предприятия в изискванията на енергийна рецесия, споделят от финансовата институция.

По-рано този месец МВФ предвижда, че немската стопанска система - най-голямата в Европа - ще се свие с 0,3% през 2023 година, наранена мощно от зависимостта си от съветския газ, откакто Москва понижи доставките за Европа в хипотетично възмездие за западните наказания поради спора.

Брутният вътрешен артикул на Италия, чиято индустрия също зависи от вноса на газ, ще се свие с 0,2 %.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР