Икономическият съветник на КТ Подкрепа“ Ваня Григорова припомни как по

...
Икономическият съветник на КТ Подкрепа“ Ваня Григорова припомни как по
Коментари Харесай

Нова година започва с национална стачка? Замразената заплатата топи нацията?

Икономическият консултант на КТ „ Подкрепа “ Ваня Григорова напомни по какъв начин по времето на Дянков се нараснала безработицата и хората се втурнали към летищата

През януари събираме стачните комитети на двата синдиката, с цел да преценим какви по-нататъшни дейности да предприемем, защото е казано в оценката на въздействието на постановлението на Министерския съвет, с което ни предлагаха 770 лв., нивото на безработица се усили, когато бе замразена заплатата от Дянков. Това сподели в „ Тази заран “ по бТВ икономическият консултант на КТ „ Подкрепа “ Ваня Григорова.

„ Тогава се наблюдаваше засилен емиграционен развой. Говорим сега не за минимална работна заплата, а за демографска политика и желаеме ли да се обезлюдява страната или не “, посочи тя. 

„ Опасявам се, че след театъра, който следим в Народното събрание, тематиката за смяна на Кодекса на труда бе изтласкана в края на девета точка, т.е. няма да се стигне до гласоподаване. Част от партиите се пробваха да я изместят по-напред в дневния ред, само че не бе признато от болшинството, след което се пробваха да я вкарат като част от диалога за бюджета. Това също бе отхвърлено “, разяснява икономистът.

Според нея се разделяме с вярата за правдивост, тъй като политическите партии явно избират да служат на работодателските организации, само че зачитат потребностите на служащите. 

Бившият обществен министър и ексдепутат Хасан Адемов пък изясни, че в Кодекса на труда е казано, че Министерският съвет дефинира размера на минималната работна заплата. 

„ Междувременно Европейската комисия одобри най-сетне инструкция за минималните приходи. Българска социалистическа партия за България се възползваха от това и предложиха механизъм за установяване на минималната работна заплата, защото Народното събрание няма по какъв начин да дефинира съответния й размер “, добави той.

„ Предлагат да е 50% от междинната работна заплата. ГЕРБ обаче сред двете четения вкара термина минимална брутна заплата, който не съществува в българското законодателство и това взриви общественият мир “, съобщи Адемов. 

„ Очакваният на хората по отношение на тази полемика бяха за 850 лв.. Сега се оказва, че оказва, че в случай че Министерски съвет одобри предлагането на министъра на труда и обществената политика, ще е 780 лв., което було % на инфлацията, само че междинната “, разяснява той.

„ Разлика от 140 лв. в размера на минималната работна заплата би трябвало 560 млн. лв. разноски за работодателите. Напомням, че за обезщетения за небитовите консуматори се дават към 10 милиарда лв.. Това става в миг, в който даряваме средства на друга страна, с цел да може тя да се възвърне от война, която не е свършила. Очевидно е, че не това казуса “, акцентира Григорова.

Ясно е, че този, който акцентира този проблем, има чисто и просто счетоводно мислене, само че няма никакъв взор върху потребностите на българските служащи, добави тя. 

Според нея няма по какъв начин класът за прослужено време да се вкарва в минималната заплата. „ Деница Сачева от ГЕРБ бе една от вносителите. Хвалят се, че са дали своят вот някакви обществени помощи. Трябва да кажем, че политическо държание, в което гласуваш за спомагателни обществени помощи, само че не подкрепяш увеличение на минималната работна заплата, тъй че човек да няма потребност от такива, е меко казано смущаващо “, разяснява тя.

„ Не може да се пресметна минималната заплата с клас прослужено време, тъй като първо е за всеки самостоятелно и второ, тъй като всяка година би трябвало да се усилва това доплащане. Как усилваш нещо, което е закрепено? “, сподели още икономистът от КТ „ Подкрепа “.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР