Икономическият растеж в еврозоната се забави леко през последното тримесечие

...
Икономическият растеж в еврозоната се забави леко през последното тримесечие
Коментари Харесай

Икономиката на Еврозоната с най-солиден ръст от десетилетие насам

Икономическият напредък в еврозоната се забави леко през последното тримесечие на миналата година по отношение на предходните три месеца, само че все пак в границите на цялата 2017-а година означи най-солидна агресия от десетилетие насам, надвишавайки за втора поредна година растежа в Съединени американски щати, демонстрира експресна оценка на Евростат.

Брутният вътрешен артикул на еврозоната набъбна на сезонно-коригирана база през интервала октомври - декември 2017-а година с 0,6% по отношение на третото тримесечие, когато се увеличи с 0,7% (възходяща проверка от миналата оценка за напредък с 0,6%).

На годишна база растежът на Брутният вътрешен продукт на 19-те страни от единния валутен блок се забави през последното тримесечие на 2017-а година до 2,7% от 2,8% през предходните три месеца (възходяща проверка от предходна оценка на Евростат за покачване с 2,6%).

Днешните предварителни данни удостоверяват осредните упования на финансовите пазари.

За цялата минала година Брутният вътрешен продукт на еврозоната набъбна с 2,5%, като това съставлява най-хубавата икономическа агресия от 2007-а година насам - тъкмо година преди началото на международната финансова и икономическа рецесия. Това значи, че за втора поредна растежът в района на единната валута надвиши този в Съединени американски щати, откакто американският Брутният вътрешен продукт се увеличи през 2017-а година с 2,3 на 100.

Евростат показа и своя експресна оценка за икономическия напредък в рамите на целия Европейския съюз. Според предварителните данни на европейската статистика, Брутният вътрешен продукт на Европейски Съюз също набъбна през последното тримесечие на предходната година с 0,6% по отношение на интервала юли - септември, когато европейската стопанска система се разшири с 0,7% (възходяща проверка от предходна оценка на Евростат за напредък с 0,6%). На годишна база стопанската система на остарелия континент се разшири през четвъртото тримесечие на 2017-а година с 2,6% след агресия с 2,8% през третото тримесечие. През цялата предходна година Брутният вътрешен продукт на Европейски Съюз също набъбна с 2,5 на 100.

Трябва да се има поради, че тези експресни оценки на Евростат включват релативно дребен брой данни за икономическия напредък в обособените страни - членки на еврозоната и на целия Европейски Съюз. По-подробна оценка за представянето на европейската стопанска система ще бъде направена на 14-ти февруари.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР