Икономическият растеж в Еврозоната и в целия ЕС се забави

...
Икономическият растеж в Еврозоната и в целия ЕС се забави
Коментари Харесай

Забавяне на икономическия растеж в Еврозоната и в целия ЕС до 0.2% през третото тримесечие

Икономическият напредък в Еврозоната и в целия Европейски Съюз се забави внезапно през третото тримесечие на 2022 година по отношение на предходните три месеца и по отношение на година по-рано, демонстрират предварителни данни на европейската публична статистика Евростат.

Брутният вътрешен продукт на Еврозоната набъбна през интервала юли - септември 2022 година с 0,2% по отношение на второто тримесечие, когато се увеличи с 0,7%, потвърждавайки осреднените упования на финансовите пазари.

Това е най-слабата агресия след икономическия отскок при разхлабването на COVID-19 рестриктивните мерки през второто тримесечие на 2021 година и допуска, че Брутният вътрешен продукт може да означи спад през последното тримесечие на актуалната година, защото продължаващото ускорение на инфлацията до рекордни върхове ще принуди ЕЦБ да резервира актуалната си нападателна политика на стягане (вдигане) на лихвите.

В рамките на целия Европейски Съюз брутният вътрешен артикул също набъбна през третото тримесечие с 0,2% след напредък с 0,7 на 100 през предходното тримесечие.

Забавянето на икономическия напредък през третото тримесечие е очевидно при съвсем всички страни членки на еврозоната, като Брутният вътрешен продукт на Латвия даже означи спад с 1,7%, а в Австрия и Белгия с по 0,1 на 100. Най-добър стопански напредък през третото тримесечие означи Швеция (с 0,7% по отношение на предходните три месеца), следвана от Италия (с 0,5%, само че след растеж с 1,5% през второто тримесечие), Португалия и Литва (с по 0,4 на сто).

От четирите водещи стопански системи, само най-голямата - тази на Германия - означи леко ускорение на напредък през третото тримесечие застоялост с 0,3% след покачване с 0,1% през предходните три месец, до момента в който Брутният вътрешен продукт на Франция се увеличи с 0,2% след агресия с 0,5% през второто тримесечие, а в Испания растежът се забави внезапно до едвам 0,2% от 1,5% през интервала април - юни.

Спрямо третото тримесечие на 2021 година Брутният вътрешен продукт на Еврозоната и на целия Европейски Съюз набъбнаха през интервала юли - септември надлежно с 2,1% и с 2,4% след двойно по-добра агресия от 4,3% през второто тримесечие на актуалната година.

Най-солиден напредък на годишна база през третото тримесечие означи Португалия (повишение с 4,9%), следвана от Испания (с 3,8%), Италия (с 2,65), Швеция (също с 2,6%) и Литва (с 2,5%).

Растежът на Брутният вътрешен продукт на Германия пък се забави през третото тримесечие по отношение на година по-рано до 1,1% от 1,7% през второто тримесечие на 2022 г.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР