Икономическият растеж в ЕС и в частност в еврозоната през

...
Икономическият растеж в ЕС и в частност в еврозоната през
Коментари Харесай

ЕК прогнозира в своя Зимен доклад по-висок растеж на европейската икономика през 2018 година



Икономическият напредък в Европейски Съюз и в частност в еврозоната през актуалната година ще бъде по-силен от досегашните упования, като експанзията в границите на единния валутен блок евентуално ще остане една от най-хубавите от края на световната финансова рецесия насам, показва Европейската комисия при показване на своя така наречен " Зимен отчет ".

Европейската комисия чака Брутният вътрешен продукт на Европейски Съюз да нарасне с 2,3% през актуалната година при " есенна прогноза " от предишния ноември за напредък с 2,1 на 100 и след икономическа агресия с 2,4% през 2017-а година (над предишна оценка за покачване с 2,3%). За 2019 година Европейска комисия продължава да чака известно закъснение на икономическия напредък до 2,0%, само че при предишна оценка за напредък с 1,9 на 100.

Комисията увеличи и своята оценка за представянето на стопанската система на еврозоната през предходната година (до 2,4% от 2,2%), както и прогнозите за растежа на Брутният вътрешен продукт в района през актуалната година (до 2,3% от 2,1%) и за 2019-а година (до 2,0% от 1,9%).

Европейска комисия означи, че икономическата интензивност в еврозоната се оказа по-силна от предстоящото през втората половина на 2017-а година, като Брутният вътрешен продукт на района набъбна на тримесечна база с 0,7% през третото и с 0,6% през четвъртото тримесечие. Серията бизнес и потребителски изследвания допускат, че растежният подтик ще остане мощен и при започване на 2018-а година.

Европейската стопанска система навлезе в 2018-а година в доста положително здраве, съобщи европейският комисар по икономическите и финансовите въпроси Пиер Московиси при представянето на " Зимния отчет " на комисията. Безработицата и бюджетните дефицити не престават да се намаляват, а вложенията да нарастват по незабравим метод. Икономическият напредък е също по този начин по-балансиран, в сравнение с преди едно десетилетия, добави Московиси.

Очаква се солидното откриване на нови работни места да продължава да подхранва растежа на потребителските разноски. В същото време капиталовите условия ще останат удобни, като се чака усилване както на вътрешното, по този начин и на външното търсене (потребление), до момента в който финансовите условия се чака да останат разхлабени. Въпреки, че изискванията на пазара на труда се усъвършенстват във всички страни - членки на съюза, Европейска комисия означи, че равнището на безработица ще продължава да варира доста.

Комисията предвижда, че натискът върху заплатите и главната инфлация ще се усилва единствено последователно. Временните фактори, свързани с цените на силата, ще не престават да играят съществена роля в развиването на инфлацията, като Европейска комисия предвижда, че след покачването на хармонизирания показател на потребителските цени (HICP) в еврозоната през 2017-а година с 1,5%, хармонизираната инфлация ще ресурси това релативно едва движение на напредък и през 2018-а година преди да се форсира леко до 1,6% през 2019-а година.

Европейската комисия означи, че рисковете във връзка с прогнозите за икономическия напредък и за инфлацията са значително уравновесени. В същото време удобните пазарни упования по отношение на цената на финансовите активи наподобяват уязвими, предизвести Европейска комисия.

Продължават да съществуват и опасности, свързани с резултата от договарянията по Брекзит, както и рисковете, свързани с геополитическото напрежение и прекосяването към по-вътрешно насочени протекционистки политики, предизвести комисията в своя финален отчет.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР