Икономическият растеж в Близкия изток, който отчете забавяне миналата година,

...
Икономическият растеж в Близкия изток, който отчете забавяне миналата година,
Коментари Харесай

МВФ прогнозира възстановяване на икономическия растеж в Близкия изток през 2018 г.

Икономическият напредък в Близкия изток, който регистрира закъснение предходната година, евентуално ще се възвърне през 2018 година, само че остават още опасности, уточни Международният валутен фонд (МВФ) в икономическите си прогнози за региона.

В майския си отчет, който бе оповестен през днешния ден, МВФ предизвестява, че дълговата рецесия може да се изостри в региона и поучава вносителите и експортьорите на нефт да продължат икономическите промени и свиването на държавните дотации, съобщи Франс прес, базирайки се на отчета на Фонда.

В него се добавя, че растежът на този регион, който включва всички арабски страни и Иран, би трябвало да бъде 3,2 на 100 тази година след 2,2 през 2017 година.

" Растежът през 2018 година би трябвало да бъде по-добър спрямо 2017 година ", разяснява Джихад Азур, шеф за Близкия изток и Централна Азия във Фонда в изявление за Агенция Франс Прес, взето в Дубай. През 2017 година експортьорите на нефт от региона удариха дъното с напредък от 1,7 на 100. През 2018 година те би трябвало да реализират нарастване на брутния вътрешен артикул от 2,8 на 100, добави Азур.

Вносителите на нефт от същия регион се чака да реализират стопански напредък от близо 4,8 на 100 по отношение на 4,3 на 100 предходната година, а това е добра вест, добави представителят на МВФ.

Икономиката на страните от Съвета за съдействие в Залива (ССЗ) - Саудитска Арабия, Бахрейн, Обединените арабски емирства, Кувейт, Оман, Катар, които доставят близо една пета от петрола, потребяван на международно ниво, се чака да нарасне с 2,2 на 100 тази година и с 2,6 на 100 през 2019 година, съгласно МВФ, след свиването с 0,2 на 100 през 2017 година (от които -0,7 на 100 за саудитската икономика).

Тези позитивните вероятности за ССЗ се дължат главно на покачването на цените на петрола, които доближиха над 70 $ за барел по отношение на по-малко от 30 $ при започване на 2016 година.

След внезапното поевтиняване на черното злато в средата на 2014 година страните от ССЗ взеха ограничения и започнаха данъчни промени, с цел да понижат държавните разноски и да усилят непетролните доходи в хазната, напомня Агенция Франс Прес.

Източник: БТА
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР