Икономическият растеж на Япония нараства благодарение на силния износ и туризъм

...
Икономическият растеж на Япония скочи с годишен темп от 6%
Коментари Харесай

Икономическият растеж на Япония скочи с годишен темп от 6% през периода април-юни, отбелязвайки третото поредно тримесечие на растеж тъй като износът и входящият туризъм се възстановяват

От YURI KAGEYAMA AP Business Writer, 14 август 2023 г., 22:47 ч. БВП на Япония нарасна с 1,9% на тримесечие и 7,9% на годишна база.

Износът е нараснал с 3,2% през трите месеца до юни, според правителството. Износът на автомобили нарасна напоследък след период, в който беше спрян заради недостига на компютърни чипове и други части. Производството беше ограничено поради социалните ограничения, свързани с пандемията от COVID-19.

За тримесечния растеж допринесе и завръщането на туризма, тъй като социалните ограничения отслабнаха и границите се отвориха за входящо пътуване. Приходите от туризъм допринасят за растежа на износа в такива данни за БВП.

От отрицателна страна, частното потребление спря, намалявайки с 0,5% в сравнение с предходното тримесечие. Публичното търсене, което включва държавните разходи, се повиши с 0,3%.

Някои анализатори смятат, че признаците на възстановяване ще накарат централната банка на Япония да предприеме действия за промяна на политиката и да премине към по-високи лихвени проценти.

Банката на Япония е предприела супер лесна парична политика от години, при нулеви или под нулевите лихвени проценти, за да даде тласък на икономика, обхваната от дефлация , обратното на това, от което светът се тревожи напоследък, или инфлацията.

Дефлацията може да бъде смъртоносна, като сигнализира за стагнация. Япония има намаляващо население, причинено от изключително ниска раждаемост.

Но последните данни показват, че икономиката може постепенно да се съживява и да се измъква от стагнацията и дефлацията. Усложняването на нещата е, че високите лихвени проценти могат да оскъпят заема и да допринесат за забавяне, точно когато икономиката започне да се възстановява.

„Данните вероятно ще предоставят Банката на Япония с повече възможности за нормализиране, въпреки че първоначалният краткотраен скок на японската йена изглежда отразява някои пазарни очаквания, че търпението от страна на централната банка все още е вероятната позиция“, каза Йеап Джун Ронг, пазарен анализатор в IG.

___

Юри Кагеяма е в Twitter https://twitter.com/yurikageyama

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР