Икономическият ръст на ЕС ще бъде силно засегнат от ефектите

...
Икономическият ръст на ЕС ще бъде силно засегнат от ефектите
Коментари Харесай

Брюксел: Икономическият ръст в ЕС ще бъде силно засегнат от войната в Украйна

Икономическият растеж на Европейски Съюз ще бъде мощно обиден от резултатите на съветската инвазия в Украйна, предизвести заместник-председателят на Европейската комисия (ЕК) Валдис Домбровскис. Той съобщи, че упованията на институцията са за напредък под 4% през 2022 година, което е намаляване по отношение на прогнозата отреди месец.

Изказването му идва на фона на внезапен спад на доверието на немските вложители до най-ниското му ниво от началото на пандемията от ковид, написа Financial Times. Индексът, измерван всеки месец от икономическия институт ZEW, е отбелязал най-голямото намаляване в 31-годишната история на проучването, като това е вследствие на опасенията, че най-голямата стопанска система в Европейски Съюз може да бъде наранена от криза и от още по-висока инфлация поради войната в Украйна.

Ръстът на Брутният вътрешен продукт на Германия се сви с 0.3% през последното тримесечие на предходната година и икономисти предизвестяват, че резултатите от съветската инвазия могат да доведат до намаляване за второ следващо тримесечие.
Негативното въздействие ще варира по отношение на съответната страна
Скокът в цените на силата, опасността от по-високи цени на питателните артикули и намаляващото доверие на вложителите могат да саботират обещанията за втора година на мощно постпандемично икономическо възобновяване в Европа. Като цяло Европейски Съюз се завърна към равнищата на Брутният вътрешен продукт отпреди ковид през третото тримесечие на предходната година и растежът за 2021 година беше над 5%.
Реклама
Войната в Украйна обаче изстреля цените на силата, стоките и храните до нови върхове, което значи още по-голямо повишаване на инфлацията в еврозоната, достигнала 5.8% през февруари. Европейска комисия показва, че отрицателното въздействие на външните шокове ще варира съгласно зависимостта на съответната страна от съветската сила, нейната икономическа конструкция, географското й разположение и степента на еластичност в обществените финанси.
Оптимизмът на Лагард
Същевременно шефът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард съобщи, че стопанската система на еврозоната ще означи мощен растеж тази година, макар че войната в Украйна ще натежи на района поради високите цени на суровините. " Ако се осъществя базисният ни сюжет, стопанската система към момента би трябвало да нарасне мощно през 2022 година ", сподели Лагард, представена от Reuters.

Коментарът й е по-оптимистичен спрямо предвижданията през предишния месец на основния икономист на ЕЦБ Филип Лейн. Според него Брутният вътрешен продукт на еврозоната може да се свие с 0.3-0.4% тази година поради войната в Украйна. Това е бил " междинният сюжет ", показан от Лейн по време на съвещание на управлението на банката през февруари. Лейн е показал и по-лош вид - Брутният вътрешен продукт на еврозоната да се свие с 1%. Според по-лекия сюжет събитията в Украйна няма да имат въздействие върху стопанската система на валутния съюз.

Заради несигурността от войната в Украйна и скока на цените на разнообразни пазари предходната седмица ЕЦБ реши да форсира темпа на преустановяване на паричните тласъци, само че си остави и малка врата за деяние в бъдеще. Освен това увеличи доста прогнозите си за инфлацията, само че чака покачването на цените да се забави до 2024 година към целевото ниво на банката от 2%.
Реклама Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автори Марина Станева
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР