Икономическият подем е по-силен в Европа, отколкото в Съединените щати,

...
Икономическият подем е по-силен в Европа, отколкото в Съединените щати,
Коментари Харесай

Икономическият подем в Европа е по-силен, отколкото в САЩ

Икономическият напредък е по-силен в Европа, в сравнение с в Съединените щати, само че Европейската централна банка (ЕЦБ) е още надалеч от повдигане на лихвите, както направи Фед на Съединени американски щати, съобщи ръководителят на ЕЦБ Марио Драги, представен от Асошиейтед прес.

Драги посочи, че усилването на растежа в Европа е в ранна фаза и към момента се нуждае от умерена поддръжка макар мощното нарастване на Брутният вътрешен продукт от 2,6 на 100 на годишна основа през четвъртото тримесечие.

Снощи Фед увеличи главната си рента с четвърт процентен пункт.

Шефът на ЕЦБ акцентира също по този начин, че управлението на банката не желае да дефинира краен период за програмата за изкупуване на активи.

През октомври банката заяви, че от януари 2018 година понижава на половина до 30 милиарда евро месечната си стратегия за изкупуване на активи, само че че ще я продължи до септември или повече, в случай че е належащо. ЕЦБ се опита да успокои пазарите, че тласъците ще бъдат понижени последователно, с цел да не се основат разтърсвания в стопанската система, отбелязва АП.

Драги акцентира също по този начин, че банката следи от близко за заплаха от финансови опасности, които биха могли да зародят вследствие на нескончаем интервал на ниски лихви.

Според него тази солидна циклична динамичност дава мотив за оптимизъм, че инфлацията ще доближи задачата от малко под 2 %.

Пресконференцията на Марио Драги се състоя откакто беше оповестено решението на ЕЦБ да резервира без смяна лихвите си и стимулиращата стратегия.

Източник: БТА
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР