Икономическият министър предлага изземване на свръхпечалбите и на ТЕЦ-овете, и

...
Икономическият министър предлага изземване на свръхпечалбите и на ТЕЦ-овете, и
Коментари Харесай

Икономическият министър предлага изземване на свръхпечалбите и на ТЕЦ-овете, и на производителите на горива

Икономическият министър предлага изземване на свръхпечалбите и на ТЕЦ-овете, и на производителите на горива.

" Законовите промени ще бъдат ориентирани освен за изземване на свръхпечалбите на производителите на електрическа енергия, само че и на горива ", обяни самият Никола Стоянов.

Изземването на свръхпечалбите в енергетиката в действителност е европейска мярка и има принципно единодушие от Европейския съвет за използването ѝ. Идеята е тези пари да отидат за обезщетения поради повишаването на цените в енергийния бранш.

На експлицитен въпрос в " Неделя 150 " на БНР дали става въпрос за " Лукойл Нефтохим ", като приказва за производители на горива, отговорът беше: " В България има един производител на горива, една рафинерия доколкото знам ".

" Служебното държавно управление към този момент приготви сложни законови ограничения, които към този момент минаха на Министерски съвет и още тази седмица ще бъдат импортирани в Народното събрание, които ще доведат до това цените на горивата да продължат трайно да спадат - или с по-големи обезщетения, или самите цени да стартират да спадат. Става дума за изземане на свръхпечалбите освен на производителите на електричество, само че и на горива. Това касае и " Лукойл ", изясни той.

Стоянов разяснява и идеята на ГЕРБ за законопроект за понижаване на цената на бензина, като я дефинира за неработеща във връзка с българския бюджет. " Запознати сме с тази концепция. Тя би донесла по-скоро доходи за европейския бюджет, тъй като употребява принадлежности, които не пълнят бюджета на България. Мислим, че сме намерили по-доброто решение и се надявам партиите да го поддържат ", означи Никола Стоянов. 

По думите на Никола Стоянов " в ръцете на депутатите е решението " докога ще продължи помощта от 25 стотинки на литър гориво ".

" Българската стопанска система се движи доста устойчиво, с доста високи растежи и на износа, и на вноса. Икономиката е камъкът, върху който България ще може да стъпи, с цел да се изтегли от тази рецесия ", съобщи Стоянов.

Той акцентира, че не се следи вълна от закриване на работни места, каквито прогнози имаше. " Лошите упования се реалокират във времето. Тази година не се състояха, вероятно се чака да са през идната година ", разяснява Стоянов.  

Министър Стоянов изрече очакване инфлацията след септември към този момент да върви надолу и акцентира, че цените на енергийните запаси в България са овладени. " Мерките във връзка с електричеството да продължат до края на 2023 година - това е еднопосочната позиция на служебното държавно управление. Ситуацията е много изчистена по какъв начин да се работи. Като министър на стопанската система държа предприятията да бъдат конкурентоспособни, а не просто по този начин да им оказваме помощ, задачата е стопанската система да пораства и да дава работни места ", съобщи още министърът на стопанската система.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР