Икономическият и социален съвет на Република България прие на пленарната

...
Икономическият и социален съвет на Република България прие на пленарната
Коментари Харесай

ИСС се разтревожи за Плана за възстановяване и устойчивост

Икономическият и обществен съвет на Република България одобри на пленарната си сесия резолюция по Националния проект за възобновяване и резистентност и мнение за обективен енергиен преход в Енергийната тактика на България до 2030 година с небосвод до 2050 година



Според ИСС във финалната версия на Националния проект за възобновяване и резистентност (НПВУ) спрямо предходния вид се съдържат промени, които не са били подложени на полемика със обществените сътрудници, нито на по-широко публично разискване.

Тези промени водят до включване на неприемливи задължения, създавайки заплаха енергийната сигурност на България, стопанската система и обществената среда. Това поражда риск за повсеместен неуспех на осъществяването на НПВУ, имайки поради създалото се политическо и публично напрежение, показват от ИСС.
 Изменение в ПВУ ще ни лиши от евросредства, предизвести Пеканов
Изменение в ПВУ ще ни лиши от евросредства, предизвести Пеканов

Промени може да се желаят единствено при справедливи условия по тази причина

Нужно е постоянно настоящо държавно управление, което да одобри част от промените, планувани в Плана, а поради изцяло вероятните предварителни избори, съществува заплаха това да не се случи.

Председателят на ИСС Зорница Русинова съобщи, че " Съветът е единственият орган, който взима съществено и отговорно отношение по тематиката с Плана. Всички останали, които се изричат са чисто политически лица и в този смисъл значимостта на резолюцията направена от ИСС е огромна. "

Забавяния по показване, приемане и пускане осъществяването на НПВУ, както и пропуснатата опция за приемане на предплатено заплащане могат да доведат до нужда от дългово финансиране, което да обслужи част от плануваните вложения, добави още Русинова.
 1,37 милиарда евро по Плана за възобновяване идват при започване на декември
1,37 милиарда евро по Плана за възобновяване идват при започване на декември

За да се получи вторият транш, Народното събрание да одобри прословутите 22 закона

ИСС поддържа задачите за реализиране на резистентност и климатична индиферентност и счита за належащо да се основат условия за резистентен стопански растеж и приобщаващо обществено развиване.

ИСС отбелязва, че Законът за енергетиката, както и европейският " Зелен пакт " слагат следните условия като основа на тактиката за развиване на енергийния бранш:
Гарантиране на несъмнено енергийно доставяне на налични цени; Изграждане на интегриран, конкурентен и цифровизиран енергиен пазар; Даване на приоритет на енергийната успеваемост и развиване на енергийния бранш, учреден значително на сила от възобновими източници и новите технологии; Отчитане на въпросите за обществена правдивост и възстановяване на качеството на живот на жителите.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР