Икономическият и социален съвет на ООН (ИКОСОС) реши да изключи

...
Икономическият и социален съвет на ООН (ИКОСОС) реши да изключи
Коментари Харесай

ООН изключи Иран от Комисията по статута на жените

Икономическият и обществен съвет на Организация на обединените нации (ИКОСОС) реши да изключи Иран от Комисията на ООН по статута на дамите половете поради в страната , оповестява Радио " Свободна Европа ".

Вчера 29 от общо 54-те страни членки поддържаха препоръчаната от Съединени американски щати резолюция за изключване на Иран от Комисията за остатъка от нейния мандат 2022-26.

Осем страни гласоподаваха " срещу ", а 16 се въздържаха. За приемане на резолюцията, лишаваща неотложно Техеран от участието му в комисията, беше належащо нормално болшинство.

Противниците на резолюцията, измежду които Русия и Китай, означиха, че Иран е бил определен в органа и изключването му основава " рисков казус ". Преди гласуването Русия съобщи, че желае мнение от правни специалисти на Организация на обединените нации за това дали ИКОСОС има правно съображение да изгони Иран.
 Иран екзекутира втори арестуван за присъединяване в митингите
Иран екзекутира втори арестуван за присъединяване в митингите

По обвиняване, че протестиращият е намушкал смъртоносно чиновници на реда

Комисията на Организация на обединените нации за статута на дамите, основана през 1946 година, е главният световен междуправителствен орган, отдаден извънредно на насърчаването на равенството сред половете и овластяването на дамите. Неговите 45 страни членки се избират за четиригодишен мандат от ИКОСОС.

Предложената от Съединени американски щати резолюция беше стимулирана от продължаващите брутални репресии на иранските управляващи против мирни стачкуващи, които започнаха своите антиправителствени митинги през септември след гибелта на 22-годишна жена, арестувана от моралната полиция.

По данни на правозащитни организации управляващите са, а близо 500 са починали и стотици други са били ранени по време на размириците. Съдът в Иран е произнесъл 11 смъртни присъди по отношение на митингите, като досега са

В текста на резолюцията се показва, че иранските водачи " непрестанно подкопават и от ден на ден потискат човешките права на дамите, в това число правото им на независимост на изложение, постоянно с потребление на несъразмерна мощ ".
 Иран разпусна моралната полиция
Иран разпусна моралната полиция

След месеци на митинги в цялата страна

Добавя се, че държавното управление на Иран прави това, " като ползва политики, жестоко противоречащи на човешките права на дамите " и мандата на комисията.

Съветникът по националната сигурност на Съединени американски щати Джейк Съливан назова гласуването " още един знак за възходящия интернационален консенсус по отношение на Иран и настояванията за отговорност ".

Съливан съобщи, че Съединените щати работят и неговите съдружници и сътрудници ще държат Иран виновен " за злоупотребите, които прави против личния си народ, изключително против мирни протестиращи, дами и девойки, за насилието, което разрешава против украинския народ, както и за неговите дестабилизиращи дейности в района на Близкия изток. "

Той също по този начин означи, че през последната седмица Съединени американски щати са наложили поредност от наказания, ориентирани против финансирането на тероризма от Иран, нарушаванията на човешките права, свързани с митингите, и даването на дронове на Русия за офанзиви против сериозна инфраструктура на Украйна.
 Иран обмисля промени в закона за носене на хиджаб
Иран обмисля промени в закона за носене на хиджаб

Все повече дами в страната отхвърлят да съблюдават изискването
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР