Икономическият и социален съвет - ИСС прие становище Планинските и

...
Икономическият и социален съвет - ИСС прие становище Планинските и
Коментари Харесай

ИСС иска Закон за развитие на планинските и полупланиските райони

Икономическият и обществен съвет - ИСС одобри мнение " Планинските и полупланиските региони в България - проблеми и благоприятни условия за развиване ". Становището е създадено по лична самодейност на съвета, който регистрира обстоятелството, че в България планинските и полупланинските общини са 123 и заемат 42.5% от територията на страната .

В тях живее 20.9% от популацията на страната в 2 555 обитаеми места . В същото време ИСС показва паника, че в тези региони в доста по-голяма степен в сравнение с в останалите се следи обезлюдяване, неразвита и с неприятно качество техническа инфраструктура , назадничавост в икономическото развиване и стеснен достъп до качествени обществени услуги, изключително в областта на опазването на здравето, образованието и културата.

ИСС декларира поддръжка за напъните на българските държавни управления да подхващат дейности за превъзмогване на тези провокации. ИСС приканва да се образува ясна визия за развиването на планинските региони , която да залага на личния им характерен капацитет и благоприятни условия и да предизвиква използването на актуалната просвета и технологии, на различни решения, на политика на доближаване.

Европейски Съюз няма категорично определение за планински региони и е належащо да стартира развой по създаването му , което би повлияло позитивно и при образуването на финансовата рамка за идващия програмен интервал на Европейски Съюз. Застъпва се тезата, че планинските и полупланинските региони се нуждаят от допълваща поддръжка посредством разнообразни принадлежности на Европейски Съюз като Европейския аграрни фонд за развиване на селските региони и европейските структурни фондове. ИСС показва кои би трябвало да бъдат критериите при дефинирането на планинските и полупланински региони - надморска височина, разчлененост на релефа, надолнище на ската и климатичен контрастност.

 В 22% от обитаемоте места в България живеят до 50 души
В 22% от обитаемоте места в България живеят до 50 души

162 са обезлюдените села в България

ИСС предлага съответни ограничения и политики, които биха основали удобна среда за развиване на планинските региони в страната, като да вземем за пример, интегрирана тактика за стабилно развиване на планинските и полупланинските региони в България, въвеждането на стандарт за качество " планински артикул " , основаването на подкрепяща среда за развиване на фамилния бизнес и предприемачеството, изцяло преразглеждане на стандартите и механизмите за преразпределяне на държавните прехвърляния като се регистрират по-високите разноски за даване на услуги в тези общини.

В документа се показват главните характерности на българските планински региони разграничени в четири съществени посоки . Богатият природо-ресурсен капацитет включва предпазени територии, растително и животинско благосъстояние, водни запаси и минерални води (70% от минералните води са в тези територии), 1/3 от земеделския фонд и ¼ от обработваемите земи, културно-историческо завещание. Планинските региони в България се отличават с ниска урбанизация и добра населеност (39.4% от селата и 36.6% от градовете), развита добивна индустрия и монокултурно земеделие.

ИСС показва сериозна паника поради открояващите се проблеми в развиването на планинските региони, като да вземем за пример, обезлюдяване, което е 2 пъти по-голямо в сравнение с в останалите региони на страната. Неразвитата и с неприятно качество техническа инфраструктура съгласно ИСС е причина за изоставането на планинските региони като близо 1/3 от обитаемоте места нямат транспортна съгласуваност с местни и районни центрове.

Икономиката е основана на дребно земеделие без обезпечена връзка с пазара , а дърводобивът съвсем на всички места е обвързван със свръх употреба на горските масиви и заплашва бъдещето на българската гора. Достъпът до качествени услуги трагично изостава- в над 70% от обитаемоте места няма записана процедура на общопрактикуващ доктор , а единствено в 6% от планинските селища има аптеки.

 Зам.-министър: Брюксел изисква районите да са най-малко с 800 000 поданици
Зам.-министър: Брюксел изисква районите да са най-малко с 800 000 поданици

Балансирано развиване е задачата на новото райониране на страната, сподели Деница Николова

ИСС упорства към планинските региони да бъдат ориентирани целеви обществени вложения , които дружно с пазарни механизми да развият обичайното ноу-хау на регионите за модерно земеделие, горско стопанство, туризъм, енергетика, екосистемни услуги и запазване на културното и естественото завещание.

ИСС предлага смяната в политиките и инструментите да бъде ориентирана към възкръсване и диверсифициране на стопанската система посредством интегрирано развиване и ресурсно обвързване на стопански браншове, с цел да се усили добавената стойност за тези райони. Приоритетно да се поддържат дребните и междинни предприятия от вида на фамилни компании и обичайни занятия , да се разшири ветрилото на крайни артикули, да се развиват високотехнологични и безотпадни технологии.

ИСС стига до извода, че с цел да се развиват сполучливо планинските и полупланински региони в България и да се навакса закъснението, чиито резултати утежняват вероятността на тези региони, е належащо да се одобри специфичен Закон за планинските и полупланинските регион и. Съветът предлага да се създаде и Програма за възстановяване транспортната съгласуваност на планинските селища, за която да се заделя целеви запас всяка година.

ИСС показва нуждата от общински стратегии за привличане на младежи и на експерти в тези региони , както и съществуването на професионални профили на образователните заведения, съобразени с характерностите и вероятностите на региона.

 75% от българите живеят в градовете
75% от българите живеят в градовете

30% от българите са застрашени от беднотия
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР