Икономическият и социален съвет (ИСС) прие резолюция, с която призовава

...
Икономическият и социален съвет (ИСС) прие резолюция, с която призовава
Коментари Харесай

Бизнесът иска спешно внасяне на Плана за възтсановяване, за да сме от първите одобрени


Икономическият и обществен съвет (ИСС) одобри резолюция, с която приканва към постигането на консенсус и навреме внасяне на Плана за възобновяване и резистентност, с цел да може България да е измежду първата група утвърдени за финансиране страни.

Това съобщи за БГНЕС заместник-председателят на съвета Васил Велев.

Той акцентира, че внасяне то на проекта в в началото избраните периоди би разрешило започване на неговото осъществяване, а през лятото на тази година България би получила над 1,5 милиарда лева задатък.

„ Планът, който беше препоръчан в началото, вследствие на доста оферти, претърпя съществено развиване. Разбира се не е идеален, ние имаме още няколко предложение, които сме добавили в резолюцията. Смятаме, че би трябвало да се съблюдава срокът, с цел да започва неговото осъществяване “, уточни още Васил Велев.

Той очерта и какви са предложенията за преструктуриране на средствата, които от ИСС насочат.

„ Да се усилят средствата за рационализация на стопанската система, за нейната промяна. В резултат на оферти на ИСС са образувани три такива фонда – за софтуерна рационализация, за „ зелен преход “ и за цифровизация на стопанската система. Там са заделени общо 900 млн. лева Ние предлагаме тази сума практическа да бъде удвоена, да бъдат добавени още 400 млн. лева за софтуерна рационализация и още 700 млн. лева за зеления преход, основно за поощряване на ВЕИ (Възобновяеми енергийни източници – бел. ред) мощности. Производство и предпазване на сила от ВЕИ за лични потребности, както на предприятията, по този начин и на семействата. Също по този начин предлагаме да се усилят средствата за човешките запаси за придобиване на цифрови умения от работещите хора. В момента заделените за тази цел средства са 290 млн., предлагаме те да бъдат повишени до 500 млн. лева, като считаме, че този запас може да бъде заделен за сметка на кредитен запас. Освен към 6,5 милиарда средства безплатни средства, България има право на над 4,5 милиарда евро преференциални дълготрайни заеми. Кредити, които ще бъдат взети при най-хубави условия. Практически ще бъдат безлихвени “, счита Васил Велев.

„ Програмата за възстановяване на енергийната успеваемост на постройките – жилищни, публични и индустриални, би трябвало да се осъществя основно с такива кредитни средства. Малка част от средствата следва да са грантове, защото при енергийна успеваемост се икономисва сила, икономисва се от сметки, а с тези спестявани се връщат съответни заемите. Те могат да бъдат употребявани и „ завъртени “ няколко пъти, тъй че да се върви на доста по-широк фронт, в сравнение с в този момент са заложени “, добави още той.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР