Икономическите загуби от частичното приемане на България в Шенген възлиза

...
Икономическите загуби от частичното приемане на България в Шенген възлиза
Коментари Харесай

Загубите от частичното приемане на България в Шенген възлизат на 845.2 млн. лв. годишно

Икономическите загуби от частичното приемане на България в Шенген възлиза на 845.2 млн. лева годишно. Данните са от отчет на Българската академия на науките, направен по искане на Министерството на стопанската система и промишлеността.

Това уточни министърът на стопанската система и промишлеността Петко Николов в изявлението си по време на събитие, обвързвано с показване на целите на унгарското председателство на Съвета на Европейския съюз, измежду които са цялостното приемане на България и Румъния в Шенген. Събитието е проведено взаимно от " ПанЕвропа България " и Посолството на Унгария у нас в партньорство с фондация " Конрад Аденауер ", Българския дипломатически институт и Представителството на Европейската комисия в София.

По думите му приемането на двете страни в Шенгенското пространство директно касае освен българския и румънския бизнес, само че също по този начин и всички компании от цяла Европа, които оперират в района ни. Министър Николов уточни, че частичното приемане на България в Шенген е причина за стопански загуби освен за българския бизнес и жители, само че и за всички страни от района и от Европейски Съюз.
 Унгария желае решение за влизане на България в сухопътния Шенген до края на годината
Унгария желае решение за влизане на България в сухопътния Шенген до края на годината

Настоява Европейски Съюз да изпрати спомагателни сили по външните граници на България и Гърция

Николов обърна внимание, че към тези загуби би трябвало да се прибавят и пропуснатите изгоди под формата на предстоящи различни доходи от потреблението на изгубеното в престой време за спомагателна работа на тежкотоварния превоз , което възлиза на 544.9 млн. лева

" Така директните и евентуалните изгоди за жителите и бизнеса при унищожаване на сухопътния граничен надзор при цялостно присъединение към Шенгенското пространство възлизат общо на 1.3 милиарда лева годишно " , акцентира Петко Николов.

Според икономическият министър включването на България в сухопътното Шенгенско пространство е от значително значение за фирмите от всички браншове от българската стопанска система, както и за задграничните вложители в страната.

" Ползите от Шенгенското пространство са свързани с понижаване на трафика по границите, възстановяване на транспортната съгласуваност и развиване на логистичната инфраструктура, което ще способства за усилване на икономическите връзки в района, както и за повишение на инвеститорския интерес към страната ", акцентира Николов.

Министър Николов означи още, че позитивните резултати от присъединението на България към Шенгенското пространство не са с еднократен резултат, а ще се ускоряват с все по-дълбоката икономическа интеграция сред европейските страни, което значи, че всяко следващо отсрочване на приемането на страната ни в Шенген ще е причина за по-големи пропуснати изгоди както за българската, по този начин и за европейските стопански системи, заради което присъединението следва да бъде основен приоритет.

Той също изясни, че пълноправното участие на България и Румъния в Шенген ще има и позитивен резултат върху страните от Европейски Съюз и техните жители. Тези позитивни резултати могат да се прегледат в голям брой посоки: спомагателното подсилване на външните граници, повишението на размера на търговията с останалите страни членки, намаляването на разноските за експортьорите посредством освобождение на транспортен запас от чакащите на границите камиони, съкращаването на времето, належащо за напредване на артикули в цяла Европа, намаляването на несигурността и предвидимостта в периодите за доставки, спестяванията от административно обслужване и инспекции, изгоди за туризма, повишение капацитета за напредък на пограничните региони, важен екологичен резултат и други.
 Шенген по суша за България до края на годината чака еврокомисарят по вътрешните работи
Шенген по суша за България до края на годината чака еврокомисарят по вътрешните работи

Илва Йохансон разяснява тематиката пред публицисти в Люксембург
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР