Икономически растеж между 3 и 3,5% на година до края

...
Икономически растеж между 3 и 3,5% на година до края
Коментари Харесай

Ръст на икономиката и увеличаване на износа до 2020 г. прогнозират от БАН

Икономически напредък сред 3 и 3,5% на година до края на 2020 година предвиждат учени от Института за стопански проучвания при Българска академия на науките. Годишният отчет за икономическото развиване на Института демонстрира още увеличение на заетостта и опазване на ниските равнища на инфлацията. Експертите чакат още повишаване на износа и растеж в усвояването на европейски средства в идващите две години, оповестява Телевизия " Европа ".

За първи път от края на финансовата рецесия учените регистрират стопански напредък във всички елементи на света. В България през 2017 година той е в размер на 3,6%, а упованията са равнищата да се запазят и през идващите 3 години. През предходната година се усилва и външната търговия на страната.

Извън Европейски Съюз най-големите търговски сътрудници на България са Турция и Русия. Очакванията на специалистите от Българска академия на науките са опазване на икономическата непоклатимост в страната без промени в данъчната система и равнищата на инфлация.

Увеличава се и броят на заетите на пазара на труда, като техният брой доближава 3 млн. души. Безработицата у нас е на рекордно ниско ниво, като към края на март е била едвам 5,3% съгласно данните на Евростат. Най-голям недостиг на фрагменти има в индустрията и строителството, регистрират още учените от Българска академия на науките.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР