Икономически пакет за 100 млрд. лири или 14.3 млрд. евро

...
Икономически пакет за 100 млрд. лири или 14.3 млрд. евро
Коментари Харесай

Болните в Турция се удвояват всеки ден и Ердоган обяви антикризисни мерки

Икономически пакет за 100 милиарда лири или 14.3 милиарда евро е измежду решенията, с които Турция ще опита да овладее внезапния растеж в броя на заболелите с ковид, прочут като COVID-19, от началото на седмицата, предават турски и интернационалните медии.

Общо 191 инфектирани, с 2 смъртни случая, принудиха Турция да работи и сложиха завършек на ежедневните обявления, че поради незабавните си дейности Турция е страна, свободна от ковид, макар че е значима точка в интернационалния авиотрафик с милиони туристи и бизнес връзки с целия свят.

" Икономиката ни се оправи добре " с предходната рецесия поради срутва на лирата, само че в този момент е време за други ограничения, изясни през вчерашния ден президентът Реджеп Тайип Ердоган. От седмица той не бе приказвал обществено, а предходната, при срещи с депутати и други представители, помощник наблюдаваше хората, с които контактува, с термокамера.

Какво се трансформира

Отлагат се заплащания на налози , заеми и осигуровки от фирмите в редица сфери като търговията на дребно, металургията, логистиката, превоза, хранително-вкусовата индустрия, театъра, текстилните артикули, хотелиерството, недвижимите парцели и други. Компаниите, наранени от вируса, могат да отсрочат изплащането на задълженията си с минимум 3 месеца.

Компаниите, изнасящи турска продукция, ще получат специфична помощ . Държавен фонд за гарантиране на заеми, който работи с дребни и междинни компании, се усилва от 25 на 50 милиарда лири (над 7.1 милиарда евро) за отбрана на банките, които Ердоган помоли да разхлабят условията за разпределяне на нови заеми. Тези стъпки се прибавят към решение на централната банка изключително да свие главния си лихвен % със 100 базисни точки във вторник - следващото разхлабване на паричната политика, каквото Ердоган искаше и преди макар рисковете от прегряване на стопанската система.

Данък върху добавената стойност спада от 18 на 1% в авиацията - за вътрешни полети. В поддръжка на туризма Турция отстранява до ноември налога върху нощувките . Това значи, че страната към момента ще разчита на туризма, генериращ 12% от брутния вътрешен артикул на една от 20-те най-големи стопански системи в света.

Фонд за небогати фамилии, наранени от ковид , на стойност 285 млн. евро, и пакети с помощи за възрастни също са в листата с решения. Пенсии за хората над 70 година ще се изплащат по домовете, а за април ще получат общо две пенсии.

В подмяна, прикани Ердоган, хората е добре да останат по домовете си към три седмици . Който " върви на работа, незабавно да се прибира по-късно ", и да не контактува с други, в случай че не е извънредно належащо, помоли президентът.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Коронавирусът (705)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР