Икономическата свобода в България продължава да намалява според публикуваното днес

...
Икономическата свобода в България продължава да намалява според публикуваното днес
Коментари Харесай

ИПИ: Икономическата свобода в България отново намалява

Икономическата независимост в България продължава да понижава съгласно оповестеното през днешния ден от Института за пазарна стопанска система /ИПИ/ взаимно с канадския институт „ Фрейзър “ проучване “Икономическа независимост по света 2023 ”, отреждайки на страната 43-тото място измежду 165 страни и територии.

За първи път в историята на издаване на показателя Хонконг отстъпва първата позиция, поради опитите на Китайската комунистическа партия да управлява частния бранш, ограничавайки на практика всички свободи – икономическа, гражданска и политическа. Първенец в тазгодишното издание на Индекса е Сингапур, а втората позиция остава за Хонконг, само че упованията са дългогодишният водач да пада още в идващите години. В Топ 10 влизат още Швейцария, Нова Зеландия, Съединени американски щати, Ирландия, Дания, Австралия, Англия и Канада . На дъното остава Венецуела.

Къде е България?

Изследването класира България на 43-то място , а оценката за икономическата независимост в страната понижава. Резултатът по данните от 2021 година е 7,46 т. /от оптималните 10 т./, което е спад с 0,23 т. по отношение на предходното издание /ревизирано/. В класирането на включените в проучването страни България дели една позиция с Бахрейн и е сред Република Корея и Ямайка.

В миналогодишното издание България се класира по-напред в подреждането на включените страни, главно поради по-разхлабените ограничаващи ограничения при започването на пандемията, само че и тогава резултатът на България е по-нисък спрямо предходното издание. Със спада за втора поредна година равнището на икономическата независимост в България се връща с десетилетие обратно . На процедура обаче за поредна година виждаме, че мощните аспекти в стопанската система на страната остават високо оценени, а най-слабите слабите въобще не се усъвършенстват.

Къде България в действителност се показва добре?

България има някои котви, които стабилно обезпечават непоклатимост през годините и действително демонстрират високи оценки и положително място в класацията на показателя . Такива са ниското подоходно облагане /плосък данък/, постоянните пари /валутен борд/, ниските мита /членство в ЕС/, свободното кредитиране /голям брой банки/.

Кои са проблемите?

В най-слабата за България категория – „ Правна система и право на благосъстоятелност “, липсва сензитивно усъвършенстване. Резултатът е 5,81 т., или с 0,06 т. повече от този в миналогодишното издание, макар ниската база. Особено неприятно е представянето на страната при безпристрастността на съдилищата, доверието в полицията и отбраната на правото на благосъстоятелност. Така, до момента в който в останалите страни членки на Европейски Съюз оценките са към 8 т., резултатът на България е непосредствен и даже по-нисък от този в страни като Руанда, Уругвай, Молдова.

Слабата правна система и отбрана на право на благосъстоятелност спъва вложенията, предприемачеството и дълготрайното развиване на стопанската система и това не може да бъде обезщетено и преодоляно с по-добри достижения в други измерения на свободата.

Защо свободата е значима?

И тази година показателят изследва връзката сред свободата и разнообразни аспекти на икономическия и обществен живот и илюстрира разликите в развиването сред най-свободните ¼ от страните /41 страни/ и най-несвободните ¼ /41 страни/:

– Брутният вътрешен артикул на човек от популацията е близо 8 пъти по-висок;
– Доходът на най-бедните 10% от популацията е над 8 пъти по-висок;
– Продължителността на живота е с 16 години по-висока;
– Детската смъртност е 9 пъти по-ниска;
– Нивото на беднотия от доста по-ниско;
– Хората в свободните страни смятат себе си за по-щастливи.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР