Икономическата общност на западноафриканските държави (ЕКОВАС) постигна договореност да затвори

...
Икономическата общност на западноафриканските държави (ЕКОВАС) постигна договореност да затвори
Коментари Харесай

Съседните държави налагат нови санкции на Мали

Икономическата общественост на западноафриканските страни (ЕКОВАС) реализира договореност да затвори границите с Мали и да наложи стопански наказания на страната поради " неприемливото " закъснение на обещаните избори след военния прелом през 2020 година, съобщи Българска телеграфна агенция, като се базира на Ройтерс и Асошиейтед прес.

Организацията съобщи в официално съобщение след изключителна среща на върха в ганайската столица Акра, че счита за изцяло недопустим оферти график за обновяване на конституционното ръководство в Мали.

Според нея този график " значи, че едно нелегитимно военно преходно държавно управление ще държи малийците като заложници през идващите пет години ".

ЕКОВАС сподели, че се е съгласила да наложи спомагателни наказания неотложно. Те включват затваряне на сухопътните и въздушните граници на страните членки с Мали, краткотрайно прекъсване на непървостепенните финансови преводи и заледяване на малийските държавни активи в централната банка на общността и комерсиалните банки в нея.

Решението съставлява доста сгъстяване на позицията на ЕКОВАС към страната, чиито преходни управляващи оферират да има избори през декември 2025 година вместо този февруари, както беше в началото контрактувано.

Предишните наказания на ЕКОВАС включваха краткотрайно прекъсване на участието на Мали в организацията, а също забрани за пътешестване на членове на преходните управляващи и техни родственици и блокиране на активите им.

Общността сподели, че новите наказания ще бъдат последователно анулирани единствено откакто бъде приключена допустима времева рамка за изборите и бъде реализиран прогрес в използването й.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР