Икономическата криза ще раздвижи пазара на земеделски имоти през следващите

...
Икономическата криза ще раздвижи пазара на земеделски имоти през следващите
Коментари Харесай

Имате земеделска земя? Вижте колко ще струва догодина

Икономическата рецесия ще раздвижи пазара на аграрни парцели през идващите месеци. Това предвиждат специалистите на „ Агрион “ в обичайния си годишен разбор.

Една от аргументите е, че много хора ще предпочетат да попълнят фамилния бюджет, без да се постанова да попадат в ръцете на банки, лихвари или да си скапват връзките с другари.

През последните години земеделската земя се постанова като опция на банковия заем. Причината е, че може да се продаде бързо и без спомагателни такси. През последния месец от ден на ден притежатели на земеделска земя избират да изтъргуват парцелите си, вместо да пустеят и да рискуват някой да ги заграби и да ги обработва без пари.

Според специалисти, в случай че сте решили да продавате, в този момент е точният миг. Причината е, че цените са високи, а това може да се промени при утежняване на пандемията или още една неприятна климатична година за земеделието.

През последните месеци специалистите на „ Агрион “ регистрират постоянен напредък в продажбите, а една от аргументите е финансиране за закупуване на второ жилище или различен неподвижен парцел.

На пазара на недвижими парцели сега има много хора, които желаят да закупят жилище, поясняват експертите. Находките на пазара и слуховете за спад на цените на парцелите постоянно са причина те да се впуснат в търсене на договорка. А най-лесният метод да се финансира покупка е да се продаде наследствена земеделска земя. 20-ина декара на село постоянно могат да донесат доход, който да е задоволителен за закупуване на къща на село или отчасти да се финансира закупуването на апартамент в града.

Младите търсят равнища на село
Млади фамилии също са мотор на пазара. Те търсят ваканционен дом или пък желаят да се изнесат от жилищата, в които живеят.
Закупуването на селска къща постоянно води и до съживен интерес към селското стопанство. Младите се интересуват от биоземеделие, чиста храна и благоприятни условия да я създават.

Това разсънва търсенето на аграрни терени, наоколо до обитаеми места, в планината или край морето.

Собственици на идеални елементи също търсят разновидности за продажба. Често притежатели на земята са цели семейства, които мъчно могат да стигнат до общо решение за продажба. Затова някои от тях избират да продадат своята част без главоболия с родственици и съсобственици. За всички тях „ Агрион “ има решение, даже и на най-заплетените проблеми. Юристите на компанията са разсичали гордиев възел и сред 30 наследници, част от които живеят и зад граница.

Бизнесът търси ниви за облага

За бизнеса рецесията, с изключение на предизвикателство, е и опция за облага. Затова брокерите на „ Агрион “ регистрират сериозен интерес към извънредните парцели с капиталов капацитет, които неотдавна се оферират интензивно от компанията.

Търсенето на парцелите е високо, тъй като се намират на отзивчиви места, като автомагистрали, огромни градове и морски курорти и вложителите виждат голям капацитет в развиването им.

Терените са подобаващи за хотели, складови бази, предприятия, ваканционни селища. Парцелите са опция и за тези, които търсят дълготрайна инвестиция. Площта на парцелите варира от един до над 1000 дка, което ги прави съвършени за построяването както на дребни обекти, по този начин и на огромни индустриални площадки или ТИР паркинги, да вземем за пример.

Любопитното е, че ползата е поделен сред вложителите и от ден на ден организации за парцели, които търсят имоти за своите тенденци

Гъвкаво финансиране – изборът на фермерите

Пандемията и климатичните промени принудиха огромните компании, притежателите на земя и фермерите да бъдат гъвкави. Като най-голямата компания в българското земеделие, „ Агрион “ обнови и усъвършенства изискванията по своите финансови артикули, с цел да бъде в помощ на земеделските стопани.

С новите условия всеки терен от „ Агрион “ може да бъде закупен на погашение, до 100%, освен това – без самоучастие. Това е съществено облекчение за земеделските производители, които имат опция да купят парцели, без това да наруши финансовото им обмисляне или да си набират нужното финансиране, без да се лишават от активи.

Погасяването пък е според от характерните потребности на лизингополучателя. Фермерите могат да изберат на какъв брой вноски и по кое време да изплащат лизинга си, като съобразят тези заплащания с приходите, които имат по интервали.

Въпреки нежната вяра, 2021 година още носи огромна доза терзания и боязън за земеделците. Възможно е земеделието да пострада от още една неприятна година, а пандемията да продължи да вършее из страната ни.

Затова от ден на ден земеделци ще търсят гъвкави артикули, които не ги обвързват с твърди периоди на заплащане или непостижими вноски, които могат да удавят бизнеса им, настояват специалистите от „ Агрион “.

Пазарът е в очакване на положителни вести
Пазарът сега е в нежно равновесие сред търсене и предложение, само че и сред страховете и очакванията на хората. Това значи, че през идната година цените на земеделските имоти може и да се срутят, в случай че пандемията и климата са против нас или да скочат внезапно при положение на удобно развиване на обстановката.

От друга страна икономическата рецесия евентуално ще накара много хора да преровят дядовите парцели и да потърсят благоприятни условия да ги продадат, с цел да могат да преживеят годината или пък да влагат в нещо, което да им носи приход, споделят специалистите на „ Агрион “. Те поучават тези, които имат незабавна потребност от пари да продават в този момент, когато цените са релативно високи, тъй като следващата година може и да не е по този начин.

Тези, които да влагат в земя пък, би трябвало деликатно да гледат статистиката. За последните 10 години цената на земеделската земя е нарастнала с 600%. Това обаче не е било непрекъсната големина през годините, има интервали в които тя е вървяла надолу и такива, в които бурно е нараствала. Със сигурност обаче това е актив, който няма да загуби от цената си в дълготраен проект.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР