Икономическата конюнктура го позволява увеличение на заплатите, сочат данните на

...
Икономическата конюнктура го позволява увеличение на заплатите, сочат данните на
Коментари Харесай

КНСБ иска около 1 7 млрд лв за увеличение на заплатите

Икономическата обстановка го разрешава нарастване на заплатите, сочат данните на Института за обществени и синдикални проучвания

КНСБ желае към 1,7 милиарда лева от бюджет 2019. От тях към милиард (990 млн. лева.) са за нарастване на заплати, 680 млн. лева са за спомагателна прехрана. През тази година за първи път страната мина разходния таван от 8 милиарда лева за заплати. Исканията на КНСБ за хонорари са към 12 на 100 от тази сума, стана ясно на семинар на Конфедерацията във Варна.
Най-високият растеж е в междинното обучение. Там са нужни 362 млн. лева повече по отношение на в този момент настоящия бюджет. Тези пари ще разрешат 15 на 100 нарастване на заплатите, което ще се равнява на приблизително 140 лева
За идната година пък ще бъдат нужни 726 млн. лева, разгласи водачът на СБУ Янка Такева.
Увеличението на средствата, извоювано от СБУ и КНСБ през тази година, разреши нарастването на учителските заплати от 760 на 920 лева В груповия трудов контракт са записани 13 типове спомагателни хонорари, напомни още ръководителят на СБУ. По думите й бюджетът за следващата година би трябвало да подготви средства и за спомагателни разноски в образованието. Сред тях са извънкласните форми, учебната инфраструктура, квалификацията на учителите, основаването на цифрови умения, безвъзмезден интернет за всяко учебно заведение.
Държавните чиновници желаят 20 на 100 нарастване на заплатите и същия растеж на единните разходните стандарти, разгласи водачът на федерацията на държавните чиновници Кръстьо Боянов. Това ще разреши нарастване на приходите в сферата или най-малко 150 лева от горната страна върху всяко заплащане. В бюджета липсват и средства за подготовка и преквалификация, отделени са единствено за заплати и за облекло, сочат данните на ФНСДУО.
Допълнителните средства за това са 505 млн. лева В това число Министерство на финансите (56.3 млн.лв.); Министерство на правораздаването (31.6 млн.лв.); Министерство на вътрешните работи (253 млн.лв.); Министерство на труда и обществената политика (19.9 млн.лв.); ДА " Архиви " (1.1 млн.лв.); ДА " Държавен запас и военновременни ресурси " (1.5 млн.лв.); ДА " Електронно ръководство " (2.2 млн.лв.); ДА " Технически интервенции " (8.1 млн.лв.); ДАНС (18.9 млн.лв.); Национален осигурителен институт (12.6 млн.лв.); Общинска администрация – дотация за делегираните от страната действия (54.3 млн.лв.); Социални грижи – дотация за делегираните от страната действия (46.2 млн.лв.), което да разреши нарастване с 20% на средствата за Фонд " Работна заплата " за заведенията за обществени услуги.
Пожарникарите и спасителите от федерация " Огнеборец " към КНСБ желаят нарастване на бюджета на Министерство на вътрешните работи с 253 млн. лева Това ще разреши действително нарастване с 20% (или към 120 лева в безспорен размер) на възнагражденията на чиновниците във ведомството.
КНСБ и Федерацията на синдикатите в опазването на здравето упорстват бюджетът на Министерство на здравеопазването в частта му " Разходи за личен състав " за 2019 година да бъде повишен с 49.4 млн. лева по отношение на в този момент настоящия подобен. Това в допълнение финансиране ще даде опция за 14 165 работещи да бъдат достигнати контрактуваните в КТД " Здравеопазване " минимални начални работни заплати на заетите в Регионалните здравни инспекции (РЗИ), Домовете за медико-социални грижи за деца (ДМСГД), Държавните психиатрични лечебни заведения (ДПБ), отделенията за трансфузионна хематология и другите второстепенни разпоредители с бюджетни средства към Министерство на здравеопазването.
Необходимо е и нарастване на средствата за делегирани от страната действия (училищно и детско здравеопазване) с 15 млн. лева, което да разреши нарастване с 10% на възнагражденията на медицинските експерти, колкото се чака да бъде и нарастването на минималната работна заплата за 2019 година
Федерация на самостоятелните синдикати от земеделието (ФНСЗ) и Федерация на синдикалните организации от горското стопанство и дървообработващата индустрия (ФНСОГСДП) желаят да бъдат увеличени със 7 млн. лева средствата за личен състав в бюджета на МЗХГ, което да разреши нарастване на работните заплати във второстепенните разпоредители с 15%, което съставлява растеж на заплатите 70-130 лева Допълнително би трябвало да се обезпечи трансфер за Селскостопанска академия 33.5 млн. лева В средносрочната бюджетна прогноза са заложени 23.5 млн. лева 10 млн. лева в допълнение биха обезпечили нарастване на работните заплати с 20% (между 70 и 150 лева.).
Федерацията на горските чиновници желаят нарастване с 2 млн. лева на бюджета на Изпълнителната организация по горите. Синдикатът на железничарите в България (СЖБ) пък упорства за растеж на плануваните средства за дотация на Национална компания " Железопътна инфраструктура " (НКЖИ) с 30 млн.лв за покриване на разноските за хонорари на заетите. Размерът на дотацията би трябвало да се увеличи от 145 млн.лв. на 175 млн.лв.
Икономическата обстановка го разрешава нарастване на заплатите, сочат данните на Института за обществени и синдикални проучвания. Темпът на растеж на заетите е рекордно висок, а безработицата – рекордно ниска. Събираемостта на налозите е добра, а фискалната непоклатимост е нещо, за което получаваме утвърждение, в това число и от Европейската комисия. В същото време държавното управление показва ясни планове за понижаване на външния дълг. Вместо да отидат за задължения, тези пари могат да се влагат така и така дефицитния пазар на труда под формата на заплати и други тласъци, разгласи водачът на КНСБ Пламен Димитров.

Всички материали от семинара могат да бъдат открити ТУК.
Източник: insmarket.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР