Икономическата активност в частния сектор на Еврозоната се сви за

...
Икономическата активност в частния сектор на Еврозоната се сви за
Коментари Харесай

Икономическата активност на Eврозоната се свива за втори пореден месец

Икономическата интензивност в частния бранш на Еврозоната се сви за втори следващ месец в края на 2020 година и евентуално ще продължи да се утежнява, защото подновените ограничаване на коронавирусната пандемия ще обиден още повече европейски бранш на услугите. Това демонстрират дефинитивни резултати от постоянно изследване на организация IHS Markit измежду европейските мениджъри, които са по-слаби от предварителната оценка.

С повишаването на броя на инфекциите в цяла Европа, редица страни продължава да подхващат ограничения за ограничение на публичния живот. Вчера Германия удължи прецизния локдаун до края на януари, а Италия взе решение да резервира някои от към този момент съществуващите национални ограничавания.

Индексът PMI, измерващ общата бизнес интензивност в района на единната валута, набъбна през декември до 49,1 пункта от 45,3 пункта през ноември, когато удари най-ниско равнище от месец май насам, само че под прелиминарен показател на равнище от 49,8 пункта. Въпреки покачването през декември, показателят остава за втори следващ месец под равнището от 50 пункта, което е сигнал за стесняване на икономическата интензивност в Еврозоната.

" Бизнес интензивността в бранша на услугите означи по-рязък спад, в сравнение с показваше по-ранната бърза оценка на показателя PMI, защото от ден на ден страни ускориха битката си против възходящия брой случаи на Covid-19 ”, разяснява Крис Уилямсън, основен икономист в организация IHS Markit.

Индексът PMI в областта на услугите скочи внезапно през декември до 47,0 пункта след срив до 41,7 пункта през ноември, само че под прелиминарен показател на равнище от 47,7 пункта. Въпреки този отскок бизнес интензивността в областта на услугите в еврозоната продължава да се свива (индекс под 50,0 пункта).

" Макар данните да демонстрират възобновено стесняване на Брутният вътрешен продукт на еврозоната през четвъртото тримесечие на 2020 година, спадът наподобява надалеч по-ограничен, в сравнение с през второто тримесечие, с помощта на устойчивия мощен индустриален напредък, увеличаващата се международна търговия и обстоятелството, че последните противоепидемични локдауни бяха по-малко обременяващи от тези при първата коронавирусна вълна напролет ", означи Крис Уилямсън.

Със почналата имунизация против Covid-19 в Европа общият бизнес оптимизъм за идната година се усъвършенства, като PMI показателят на бизнес упованията в Еврозоната за идващите 12 месеца се увеличи през декември до 64,5 пункта от 60,4 пункта през ноември, достигайки най-високо равнище от април 2018 година

Агенция Markit показа и дефинитивни резултати за бизнес интензивността в четирите водещи стопански системи на Еврозоната, като само общия PMI показател на Германия остана на положителна територия (над значимото равнище от 50 пункта), до момента в който във Франция, Италия и Испания имаше стесняване на икономическата интензивност.

Индекса на общата бизнес интензивност в Германия набъбна през декември до 52,0 пункта от 51,7 пункта през ноември, само че под прелиминарен показател на равнище от 52,5 пункта, защото PMI показателят на бизнес интензивността в областта на услугите се увеличи по-слабо до 47,0 пункта от 46,0 пункта месец по-рано и под прелиминарен показател на равнище от 47,7 пункта.

Общият PMI показател на Франция набъбна през декември до 49,5 от 40,6 пункта месец по-рано и прелиминарен показател на равнище от 49,6 пункта, защото показателят в областта на услугите скочи внезапно до 49,1 от 38,8 пункта през ноември и малко под прелиминарен показател на равнище от 49,2 пункта.

Подобрение означи и бизнес интензивност в Испания, само че сходно на Франция и тя се свива за втори следващ месец. Иберийският общ PMI показател се увеличи през декември до 48,7 от 41,7 пункта месец по-рано, до момента в който показателят в областта на услугите набъбна до 48,0 от 39,5 пункта.

Италия означи най-слабо възобновяване от ноемврийския спад на икономическата интензивност, като общият PMI показател на Апенините се увеличи през декември до едвам 43,0 пункта от 42,7 пункта през ноември, а показателят в областта на услугите - до 39,7 от 39,4 пункта.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР