„Игуаната се смята за незастрашен вид, но трябва да има

...
„Игуаната се смята за незастрашен вид, но трябва да има
Коментари Харесай

Все още не е известен собственикът на игуаната, свалена от дърво в Стара Загора

„ Игуаната се счита за незастрашен тип, само че би трябвало да има регистрация. Всеки, които си закупи игуана, би трябвало да я записва в съответния Регионална инспекция за опазване на околната среда. Получихме няколко позвънявания от хора, които настояват, че това е тяхната игуана. Когато запитвам дали е маркирана, споделят че не е, а някои дават отговор шеговито, че в България има доста игуани”, изясни доктор Радослав Михайлов – шеф на Зоопарка в Стара Загора, предава БТВ.

По думите му това приказва, че тези които желаят да отглеждат такива животни, не познават законодателството.

Еднометрова зелена игуана бе свалена от липа в Стара Загора през вчерашния ден.

Близо 10 души са взели участие в избавителната интервенция. С помощта на вишка животното е свалено, а по-късно е откарано в старозагорската зоологическа градина, която има статут на избавителен център.

Директорът й доктор Радослав Михайлов заяви, че игуаната е прегледана, нахранена и към този момент е измежду себеподобни.

Сигналът е получен през вчерашния ден следобяд към 16 ч. на горещия телефон на община Стара Загора, изясни лекарят.

„ Част от екипа на Зоопарка е мобилизиран, когато отиват на място се оказва, че животното е на към 15 м височина – покатерено на липа. Беше взето решение да се работи с вишката, с цел да няма травматизъм”, сподели още лекарят.

Игуаните не са рискови животни, те са безобидни, листохранещи се, обичат да се катерят по високи клони. С неустойчива телесна регулация са, тъй че им трябват много грижи в нашия климат. През зимните месеци би трябвало да се отглеждат с нагревателни уреди и да имат много огромно количество вода, уточни още ветеринарят.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР