Играта на баскетбол по всяка вероятност е най-големият принос на

...
Играта на баскетбол по всяка вероятност е най-големият принос на
Коментари Харесай

„Въздушният“: Истинската история за изгрева на една мегазвезда

Играта на баскетбол по всяка възможност е най-големият принос на Съединените щати към света на спорта. Забележителната му история, изпъстрена с обрати, конспирация и колоритни персони, може да бъде основа на редица кино сюжети и в действителност е експлоатирана престъпно малко в игралното кино. Най-популярните баскетболни филми дотук непроменяемо са били за деца.

„ Въздушният “, режисиран от Бен Афлек, е доста прелестно изключение от това предписание, въпреки и баскетболът като спорт да образува единствено част от сюжета му. Лентата споделя същинската история за началото на партньорството сред Майкъл Джордан и компанията за маратонки Nike: връзка, която трансформира вечно комерсиалните благоприятни условия за спортисти по света и която спомага баскетболът да се трансформира в световен феномен.

Ben Affleck’s ‘AIR’ earns $20.5M in the film’s domestic opening weekend.

Read our review:
— DiscussingFilm (@DiscussingFilm)
Тази история е разказана през очите на Сони Вакаро, ръководителят на баскетболния отдел на Nike през 1984-та – годината, в която Джордан и редица други надарени играчи минават от колежа в Националната баскетболна асоциация (НБА) на Съединени американски щати. Ролята се играе от звездата Мат Деймън, другар на режисьора Афлек от детството им и чест негов помощник пред и зад камерата.

Това в действителност е и най-голямото достижение на „ Въздушният “. Вместо да бъде разказана през очите на именития Джордан или неговото семейство, филмът се развива през гледната точка на бял мъж на междинна възраст с бирено шкембе, работещ за голяма за времето си компания. В този смисъл лентата е видимо просто упражнение по корпоративна реклама и проявяване на най-откровен капитализъм.

И все пак сюжетът е поднесен от Афлек и Деймън с задоволително човещина, откровеност, сексапил, динамичност и искра, че непроменяемо сграбчва фена по шеметния път на своята история. Човек се улавя, че стиска палци на Nike да подпишат с Джордан като че ли са обичания му състезателен тим, а не просто компания за маратонки с милиони долари доходи даже преди да започват партньорството си с най-великия баскетболист за всички времена.

'Air' is the first film from Ben Affleck and Matt Damon’s new production venture, Artists Equity. They wanted to create an environment with incentives for cast and crew to have a share in a film's profits. Damon and Affleck talk about making 'Air'
— Reuters (@Reuters)
Това е майсторството, което владеят най-хубавите актьори в Холивуд, без значение от коя страна на камерата се подвизават: способността да завоюват аудиторията на своя страна, без значение каква е тя. Това е повода американското кино и въобще известна просвета да господства по света от десетилетия насам. Мат Деймън я персонифицира в своя делнично изглеждащ, топчест персонаж, който се гневи на шефовете си и все пак се пробва да си прави работата оптимално добре.

В неговия случай „ оптимално добре “ значи точно да подпише контракт сред компанията, която заплаща заплатата му, и един от най-обещаващите баскетболисти от драфт класа от 1984 година. За мен или за вас е нещо радикално друго, само че всеки от нас може да се разпознава с желанието на персонажа за триумф, с компликациите по пътя му, с мотивацията и с яденето му на подготвени храни в офиса и вкъщи.

Човечност: това е пътят към сърцата на феновете и опитни разказвачи като Афлек и Деймън го знаят чудесно. Камерата на Афлек рисува типична американска картина от 80-те години с топли цветове, уютна атмосфера и заядливи, само че доброжелателни и работливи хора. Саундтракът изобилства със страхотни части от епохата на сюжета и също бие по носталгичните струни в сърцето на фена.

Колоритните поддържащи персонажи придават на историята динамичност, цвят, комизъм и драма в нужните дози. Самият режисьор се появява в няколко подиуми в амплоато на шефа на Nike Фил Найт и без капка боязън за екранния си имидж се слага в нелепи разговори, в които ръси предумишлено натруфени и неуместни изречения от корпоративния речник.

Марлон Уейънс и Крис Тъкър, известни най-много с комедийните си гении, също имат къси, чудесно разположени в сюжета появи в ролята на действителни персони, които Джордан персонално е изискал от Афлек да включи във кино лентата, защото са повлияли на решението му да подпише с Nike. Но главното предпочитание на легендата що се отнася до актьорския състав, е било друго.

New BTS looks at the upcoming ‘AIR’ film.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР