Играейки си с детски играчки малчуганите развиват въображението и креативността

...
Играейки си с детски играчки малчуганите развиват въображението и креативността
Коментари Харесай

Кои са полезните играчки?

Играейки си с детски играчки малчуганите развиват въображението и творчеството си, усъвършенстват фината моторика, учат се да си взаимодействат със заобикалящия ги свят и развиват логическото си мислене.

Разбира се, с цел да са в действителност потребни, детските играчки би трябвало да бъдат подбирани доста деликатно съгласно възрастта на детето.

Източник фотография:pixabay.com
Полезни играчки съгласно възрастта на малчуганите0 – 3 месеца
Подходящите играчки през първите месеци от живота на мъничетата са играчките с елементарни форми и ярки цветове, които да подтикват и развиват зрението и слуха им.

Такива играчки са въртележките над кошарката, нечупливите огледала, меките плюшени играчки, меките плюшени кубчета в ярки цветове и други.
3 – 6 месеца
След като дребните навършат 3 месеца стартират да се пробват да поставят всичко, което могат да открият в устата си. Това е и моментът, в който покупката на играчки вид “гризалки ” е извънредно потребна.

Навършат ли 4 месеца мъничетата вършат опити да хващат разнообразни предмети и да ги учат по-задълбочено. През този интервал някой от най-подходящите и потребни играчки за тях са другите сензорни играчки, които подтикват чувството за досег.

Това може да са играчки с разнообразни форми и изображения, играчки, които издават звуци или такива, които при улавяне и стартиране издават звуци.
6 – 9 месеца
Шестмесечните бебета се интересуват от ден на ден от заобикалящата ги среда. На тази възраст дрънкалките, музикалните играчки, просветителните и сензорните постелки са отличен избор, защото са освен занимателни, само че и подкрепят извънредно доста развиването им.
9 – 12 месеца
На тази възраст дребните към този момент пълзят решително, вършат първите си опити за вървене, схващат и произнасят първите си думички и разпознават разнообразни елементи на тялото си.

Полезните играчки за тази възраст са кукли, камиончета и колички за побутване, играчки за стартиране и улавяне, играчки за нареждане като дървени кубчета и други.
1 – 2 години
Това е възраст, в която дребните са към този момент много дейни. Те вървят все по-уверено, схващат причинно – следствената връзка сред очи и ръце и се интересуват живо от всичко, което ги заобикаля.

Играчките, които са подобаващи за деца в тази възрастова група са играчки с бутони, които възпроизвеждат музика, бутащи и теглещи играчки, сортиращи форми, пъзели с 4 – 5 елементи, с до 10 – 12 елементи и други.
2 – 3 години
Играта на дву и три годишните към този момент е много по-целенасочена. На тази възраст дребните са с развити фини двигателни умения, концентрацията им е по-голяма, а логическото им мислене е много по-развито.

Полезните играчки за малчугани от тази възрастова група са пъзели с повече елементи, конструктори, интерактивни дъски, книжки с картинки, играчки за каране като тротинетки или колела за баланс, комплекти по специалности и други.
3 – 5 години
Малките сладурчета на тази възраст нормално имат доста въпроси, обичат да опитват, само че най-много обичат да играят със своите връстници. Това е моментът, в който те откриват първите си другари и се научават да споделят и да се забавляват, без да се постанова да са компактно до родителите си.

Разбира се, това е и времето, в което развиват въображението си, превъплъщават се в разнообразни функции и в което укрепват физиката и усъвършенстват развиването на сетивата си.

Подходящите и най-много потребни играчки за деца от 3 до 5 годишна възраст са пъзелите, Лего или дървен конструктор с повече елементи, книжките за оцветяване, играчки за игри навън, занимателни и просветителни играчки и доста други.

Източник фотография:pixabay.com
5 – 6 години
Децата от тази възрастова група към този момент са много независими и имат лични желания към играчките, с които желаят да си играят.

И въпреки всичко, в случай че би трябвало да посочим някой от играчките, които са потребни за тях на тази възраст, то това са колелата, акумулаторните коли и джипове, занаятчийските комплекти, пъзелите и конструкторите за сглобяване, настолните игри и други.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР